Schoon Water tip: Schoonmaken spuitapparatuur

uitwendige-reiniging-op-eenvoudige-wasplaatsNu is het juiste tijdstip om de veldspuit of motorvatspuit te reinigen, nu deze lange tijd niet meer wordt gebruikt. Aan de buitenkant van de spuit zitten gewasbeschermingsmiddelen die met het spoelwater in de sloot of het riool terecht kunnen komen. Uit metingen in putten van wasplaatsen blijkt dat spoelwater verschillende gewasbeschermingsmiddelen bevat, vaak in normoverschrijdende concentraties. Reinig de spuit daarom op een speciale spoelplaats waar het water wordt opgevangen. Het spoelwater kan vervolgens over het land worden verspoten of in een fytobac/biofilter worden opgevangen. Daarmee voorkom je belasting van het water.

De binnenkant kan worden gereinigd door de tank gedeeltelijk te vullen met water. Voeg als schoonmaakmiddel bijvoorbeeld Primaclean toe. De oplossing moet gedurende circa 20 minuten worden rondgepompt, terwijl u de doppen af en toe laat spuiten. Spuit de oplossing diffuus leeg over onbeteeld land. Reinig daarna ook de doppen en filters grondig. Doe dit met een zachte doppenborstel. Gebruik geen staalborstels of andere harde borstels.
Bij een winterbehandeling hoeft u niet na te spoelen met water omdat het middel een beschermd laagje aanbrengt tegen corrosie.

Draag bij het reinigen van uw spuit persoonlijke beschermingsmiddelen!

Dit bericht is geplaatst in Schoon Water voor Brabant, Teelttips met de tags , . Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.