Bijeenkomst van sierteelt en snijheester in Son en Breugel

Op 21 november kwamen de Schoon Water groepen sierteelt en snijheesters bijeen onder leiding van Schoon Water adviseurs Eugene en François van Abeelen. Ze bespraken de resultaten van een aantal demo’s, uitgevoerd door Delphy team Boomteelt in het groeiseizoen 2016. Vaste planten telers zijn altijd op zoek naar niet-chemische alternatieven. Daar sloot deze middag goed op aan.

De 8 deelnemers verzamelden zich in de kantine van Harry Swinkels, boomkweker in Son en Breugel. Daar presenteerde Harry de resultaten van de verschillende demo’s, waarna een levendige discussie ontstond over de mogelijkheden voor teelten in de volle grond. De demo’s waren allemaal gericht op het verminderen van chemische bestrijdingsmiddelen, met name door toepassing van plantversterkers.

Demo plantversterkers tegen schimmel bij rozen
Vier soorten klimrozen, te zien op afbeelding 1, zijn opgekweekt in verschillende soorten potgrond. Naast chemische schimmelbestrijding zijn gedurende het hele groeiseizoen iedere 7 dagen plantversterkers toegepast. Ondanks dat het groeiseizoen van 2016 een hoge infectiedruk had door het gunstige weer voor schimmels, zagen de rozen met plantversterkers er even goed uit als de rozen waarop chemische middelen waren toegepast.

rozenproef-chemischProef Serenade/Hicure tegen echte meeldauw
De middelen van natuurlijke oorsprong Hicure en Serenade zijn toegevoegd aan chemische bestrijding in de teelt van Prunus laurocerasus. De resultaten laten zien dat het percentage aangetaste bladeren lager is met toevoeging van Hicure aan fungiciden dan zonder. Ook is de gewasstand iets beter, maar dit is niet significant. Serenade geeft geen duidelijke meerwaarde.

 

Alternatieve aaltjesbestrijding met groenbemesters en Nemater
Nemater is een middel op basis van een kruidenextract en groeibevorderaars dat de wortelzone onaantrekkelijk maakt voor aaltjes en de wortelgroei stimuleert. Om de werking van het middel te testen bij Astilbe is 100 kg Nemater/ha direct in de plantgaten toegepast. Ook zijn er 3 bespuitingen uitgevoerd met 10 l/ha. Dit resulteerde in een betere wortelontwikkeling van de Astilbe (zie afbeelding 2).

Proeven groenbemesters en aaltjes
Beworteling nematar onbehandeld
Ook is er een demo uitgevoerd met goenbemester(mixen) Tagetes, MultiNemamix (97% bladrammenas en 3% zwaardherik), Japanse haver en BioVitaalmix (80% bladrammenas en 20% gele mosterd). Vooral de Japanse haver viel op. De Japanse haver was qua werking op wortellesie aaltje en trichodoriden vergelijkbaar met zwarte braak, met hoge organische stof productie en sterke onkruidonderdrukking.

Leerzame middag
De deelnemers konden die middag de effectiviteit van verschillende niet-chemische alternatieven met eigen ogen zien en vergelijken. Het blijkt dat er al veel mogelijk is zonder chemisch middel toe te passen. Zo kan de teler een goed product blijven leveren en het water minder belasten.

Dit bericht is geplaatst in Boomteelt, Schoon Water voor Brabant met de tags , , . Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.