Bezem door Zeeuwse agrarische middelenkast succes

(pb) De actie “Bezem door de middelenkast” bezemzeelandstartin Zeeland is succesvol gebleken. Het doel: Zeeuwse telers, loonwerkers en hoveniers de mogelijkheid bieden om eenvoudig, kosteloos en anoniem, resten van niet meer toegelaten gewasbeschermingsmiddelen in te leveren. Sinds 1 februari 2016 is ruim 13.000 kg ingeleverd bij de Zeeuwse depots voor klein gevaarlijk afval (KGA). Deze actie is een initiatief van het samenwerkingsproject ‘Schoon Water Zeeland’, waarin overheden, watersector en agrariërs samen werken aan schoner oppervlakte- en grondwater in de provincie.

Voorkomen van gebruik
Telers, loonwerkers en hoveniers hebben soms (bestrijdings)middelen in de kast staan die niet meer zijn toegelaten. Soms weten ze niet dat een middel niet meer mag worden toegepast, soms is het lastig of duur om de middelen in te leveren. En sommige telers hebben een ‘erfenis’, van vader of opa met daarin (zeer) oude middelen. Ondanks deze redenen blijft het bezitten van niet meer toegelaten middelen een overtreding van de wet. Verboden gewasbeschermingsmiddelen zijn daarom vaak een gevoelig onderwerp. De aanwezigheid hiervan in de middelenkast betekent een groter risico op daadwerkelijk gebruiken daarmee een overschrijdingen van de waterkwaliteitsnormen in het oppervlakte- en grondwater. Reden genoeg voor een bezemactie.

Met een adviseur door de middelenkast
Binnen de samenwerking ‘Schoon Water Zeeland’ werden maatregelen getroffen om de agrarische sector te stimuleren en te helpen niet-gebruikte middelen op goede wijze af te voeren: beschikbaar stellen van informatie, ondersteuning door adviseurs bij de beoordeling van de inhoud van de middelenkast en de mogelijkheid ongebruikte middelen anoniem in te kunnen leveren. De Vereniging Zeeuwse Gemeenten zorgde ervoor dat de middelen zonder kosten bij één van de depots voor klein gevaarlijk afval bij de milieustraten van de Zeeuwse Reinigingsdienst in te leveren waren.

“Goede stappen om waterkwaliteit te verbeteren”
Loes Meeuwisse, wethouder gemeente Goes en vertegenwoordiger namens de Vereniging Zeeuwse Gemeenten en Gert van Kralingen, bestuurder bij waterschap Scheldestromen en voorzitter van de Stuurgroep Schoon Water Zeeland, zijn tevreden met het behaalde resultaat. Loes Meeuwisse: “Dit soort concrete acties zorgt ervoor dat binnen het project ‘Schoon Water Zeeland’ goede stappen worden gezet om de waterkwaliteit in Zeeland te verbeteren.”

Schoon Water Zeeland
Schoon Water Zeeland heeft als doel het gebruik van chemische onkruidbestrijding- en gewasbeschermingsmiddelen te verminderen. Het is een initiatief van Provincie Zeeland, waterschap Scheldestromen, Evides Waterbedrijf, Vereniging van Zeeuwse Gemeenten en ZLTO. Centrum voor Landbouw en Milieu (CLM) en Delphy verzorgen de uitvoering.

Download de uitgebreide clm rapportage bezem schoon water Zeeland okt 2016.

Dit bericht is geplaatst in Aardappelen, Boomteelt, Loonwerkers, Persberichten, Resultaten, Schoon Water Zeeland, Vollegrondsgroente met de tags , . Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.