PERSBERICHT: Schoon Water deelnemers realiseren blijvende verlaging milieubelasting

swbrabant-basisschool-lesOok in 2015 hebben de deelnemers van ‘Schoon Water voor Brabant’ zich ingezet voor een goede kwaliteit van het grond- en oppervlaktewater. En met succes: vanaf 2000 is de milieubelasting van het grondwater met 75% afgenomen. En dat niveau blijft gehandhaafd. Terwijl landelijk gezien vanaf 2000 de milieubelasting nagenoeg gelijk is gebleven. De kracht van het programma is dat alle partijen die gewasbeschermingsmiddelen gebruiken mee doen. Naast 750 telers zijn dat ook gemeenten, niet-agrarische bedrijven en bewoners van grondwaterbeschermingsgebieden. Samen houden zij het grond- en oppervlaktewater, bron van drinkwater in Brabant, schoon.
Middelenkeuze, spuittechniek en mechanische onkruidbestrijding
Alle deelnemende telers nemen maatregelen om emissie naar het water te verminderen. Ze kiezen de maatregelen die het beste bij hen en hun bedrijf passen. Ze leggen de maatregelen vast in een speciaal voor Schoon Water ontwikkelde gewasbeschermingsmonitor: de SchoonWaterWijzer. Het gaat om maatregelen die goed zijn voor de teler én voor het milieu. Bijvoorbeeld de toepassing van emissiereducerende spuittechnieken zoals de Wingssprayer of Laag Volume Strooilans (LVS). Met deze technieken wordt met een lagere dosering een effectieve bespuiting uitgevoerd, waarbij drift sterk beperkt wordt. In de aspergeteelt zijn goede resultaten behaald met mechanische onkruidbestrijding. Ook komende jaren gaat het `Schoon Water’ programma verder met het stimuleren van nieuwe methoden voor duurzame gewasbescherming inclusief extra aandacht voor gezonde bodem. Voor de rapportage met de resultaten zie deze website (doelgroepen -> landbouw -> resultaten).

Niet chemisch beheer van verhardingen, groen en sportvelden
In 2015 beheerden alle deelnemende gemeenten binnen grondwaterbeschermingsgebieden het groen chemievrij. Op één na hebben zij ook hun verhardingen zonder gebruik van chemie onkruidvrij gehouden. Ook bedrijven als Bavaria, Heineken en Kempen Airport beheerden hun bedrijventerrein op een milieuvriendelijke manier. De Schoon Water deelnemers laten zien dat het zonder chemie kan en bleken goed voorbereid op het middelenverbod op verhardingen dat vanaf maart dit jaar geldt. De komende jaren richt Schoon Water zich op chemievrij beheer van sportvelden en recreatieterreinen.

Kinderen leren over schoon water
Binnen Schoon Water voor Brabant zijn ‘schoon water-lessen’ ontwikkeld. In totaal 900 leerlingen van basis- en middelbare scholen leerden over het belang van schoon water voor de bereiding van drinkwater. In de lessen vertelden telers hoe zij hun gewassen beschermen en zorgen voor zo min mogelijk belasting van het water. Zij namen hun grote machines daarbij soms mee naar het schoolplein!

Meer info
Peter Leendertse (CLM) 0345 470 751

Dit bericht is geplaatst in Bedrijven, Bewoners, Gemeenten, Maatregelen, Persberichten, Resultaten, Schoon Water voor Brabant met de tags , , , . Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.