Beekse Bergen werkt chemievrij

BeekseBergenDe Beekse Bergen besloten in het najaar van 2015 om hun safari- en bungalowpark zonder chemische bestrijdingsmiddelen te beheren. Dit is goed voor de omgeving en zo blijft het grond- en oppervlaktewater schoon. Het is ook beter voor de insecten die het onlangs geopende insectenhotel bezoeken (zie dit nieuwsbericht). Schoon Water Brabant ondersteunt hen bij deze nieuwe vorm van beheer.

Beekse Bergen loopt voorop
De recreatiesector heeft van het ministerie van infrastructuur en Milieu een uitzondering gekregen op het verbod op het professioneel gebruik van chemische middelen op verhardingen. Dit verbod is maart 2016 ingegaan. Vanaf november 2017 geldt ook een verbod in het groen. De recreatiesector heeft een green deal met de overheid gesloten, waarin staat dat zij zijn uitgezonderd op het verbod tot 2020.

Schoon grond- en oppervlaktewater
Sinds begin dit jaar laat de Beekse Bergen zien dat het nu al kan om zonder chemische bestrijdingsmiddelen het park te onderhouden. Zij lopen hiermee voor op de meeste andere ondernemers in de recreatiesector. Dit is goed voor een schonere omgeving en schoon oppervlakte- en grondwater. Schoon Water Brabant ondersteunt hen bij deze omschakeling.

Chemievrij beheer
Waar vroeger soms gespoten werd met chemische bestrijdingsmiddelen, voornamelijk op verharding, wordt het onkruid nu verwijderd met de hand. Dit kost de Beekse Bergen meer tijd. Daarom is Pim de Vreeze (Facilitaire dienst, Beekse Bergen) op zoek naar een chemievrije techniek waarmee de verharding onkruidvrij te houden is tegen acceptabele kosten. Demo’s en pilots zijn gedaan met branders en heet water. Binnenkort vindt een proef plaats met hete lucht. De Vreeze zegt: “Het is een zoektocht naar een techniek die effectief de onkruiden bestrijdt. We zitten in een bosrijk gebied. Vanwege brandgevaar willen we niet werken met een brander. Heet water bleek bij ons niet zo effectief in het bestrijden van onkruiden. Vandaar dat we binnenkort een proef gaan uitvoeren met hete lucht.”.

We houden u op de hoogte van de uitkomsten van de proef.

Schoon Water Brabant
Schoon Water voor Brabant is bedoeld om het gebruik van chemische onkruidbestrijding- en gewasbeschermingsmiddelen te verminderen. In dit project werken Brabantse agrariërs samen met gemeenten, bedrijven en bewoners. Het project is een initiatief van Brabant Water, Provincie Noord-Brabant, waterschappen Aa en Maas, De Dommel en Brabantse Delta, ZLTO en Stichting Duinboeren. Voor meer informatie volg ons op Twitter of Facebook @overSchoonWater.

Meer info
Als u vragen heeft kunt u contact opnemen met Joost Lommen (CLM):
jlommen@clm.nl, 0345 470 758.

Dit bericht is geplaatst in Bedrijven, Maatregelen, Resultaten, Schoon Water voor Brabant met de tags , , , , . Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.