Brabantse aspergetelers bijeen in Mariaheide

Op de avond van 16 augustus kwamen 23 SWaspergeGroep2aspergetelers uit heel Brabant bijeen bij Mark de Wit in Mariaheide. Alle Schoon Water groepen waren uitgenodigd. Schoon Water adviseur Dirk Keuper opende de avond met een korte toelichting op de milieuresultaten van vorig jaar. Daarna werd de opkweek van vier rassen jonge planten bekeken, gevolgd door een bezoek aan een veld met een dubbelrijsysteem dat drie jaar geleden geplant is. De helft van het perceel, tussen de dammen, wordt alleen geschoffeld. 

Milieubelasting weer iets lager
Ten opzichte van 2014 was de milieubelasting door de aspergetelers in 2015 iets lager. Dit kwam vooral door de inzet van mechanische onkruidbestrijding tussen de rijen. Daardoor waren herbicides als Lentagran minder nodig, die voor een sterke belasting van het grond- en oppervlaktewater kunnen zorgen. Steeds meer aspergetelers gaan aan de slag met mechanische onkruidbestrijding. Het voorjaar van 2015 was vrij droog, dus ideaal weer om te schoffelen.

Dubbelrijsysteem vraagt minder herbiciden
Teler Mark de Wit heeft op eigen grond SW_aspergeDubbelrijeen proef aangelegd met een dubbelrij-systeem. Er staan even veel planten per hectare, maar de helft van het aantal ruggen. Hij kan nu al aangeven dat de opbrengst niet verschilt met een standaard perceel. Wel is het herbicidengebruik fors lager, omdat hij tussen de rijen makkelijk kan schoffelen. Op het gebied van ziektebestrijding zijn nog geen verschillen vastgesteld met de standaard-aanplant. De aanwezige telers waren erg geïnteresseerd in de aanplant. Na een bezoek aan een kas met asperges in bakken, waar een vroege oogst mogelijk is, werd de avond afgesloten met een kopje koffie in de bedrijfskantine.

SWaspergeZon

 

Dit bericht is geplaatst in Schoon Water voor Brabant, Vollegrondsgroente met de tags , . Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.