Schoon Water sperziebonentelers bekijken wingssprayer en goede resultaten 2015

De groep sperziebonentelers kwam SW_wingssprayerGoensebijeen in de loods van deelnemer Jan Goense, die zijn veldspuit met wingssprayer toonde. Daarna bezochten we een veld sperziebonen dat vier weken geleden gepoot was voor een demonstratie én een veld dat op dat moment gepoot werd met de spitten/zaaien techniek. We sloten de avond af bij Bakker. Hier volgende een discussie over milieubelastingspunten en positieve de resultaten van vorig jaar.

Wingssprayer
In de avond van 13 juli kwam de wingsprayer 13juligroep bijeen bij Jan Goense in Rilland. De telers hadden veel belangstelling voor de wingssprayer. Naast de te behalen driftreductie was er ook belangstelling voor de verbeterde indringing van het middel in het gewas en de toepasbaarheid bij verschillende gewassen. Ook waren er vragen over de kosten van het systeem en de storingsgevoeligheid van de techniek. Jan gaf aan dat zijn eerste ervaringen met de wingssprayer positief zijn. Zowel de middelbesparing als de goede bedekking springen eruit. Hij gaf aan dat de andere werkwijze wel even wennen was.

Zaaidemo
Schoon Water adviseur Anton van de Velde zaaidemo13juli2016nam de groep mee naar een perceel van een andere deelnemer dat op dat moment werd ingezaaid met de spitten/zaaien techniek. Deze betrekkelijk nieuwe techniek komt uit zonder ploegen en bespaart daarom een werkgang. Hierdoor kan een teler flexibeler werken.

Milieubelasting gedaald
De avond werd afgesloten bij Bakker. SchoonWaterSperziebonen2De groente- en fruitleverancier ondersteunt Schoon Water. In de kantine werden de individuele en groepsresultaten besproken. De milieubelasting is in 2015 ten opzichte van 2014 gedaald. Telers hadden vragen over milieubelastingspunten en de middelenkaart. Een interessante avond met goede resultaten uit 2015 en een doorkijkje naar 2016.

Dit bericht is geplaatst in Schoon Water voor Brabant, Vollegrondsgroente met de tags , , , . Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.