Schoon Water tip: Wateroverlast in suikerbieten, snijmaïs en aardappelen

Bij diverse Schoon Water telers veld wateroverlastis extreem veel water gevallen. Wat te doen?

Uw schoon Water adviseurs geven een aantal tips voor suikerbieten, snijmaïs en aardappelen.

Suikerbieten:

Vlak voor het sluiten van het gewas bij dicht geslagen grond schoffelen om de grond open te trekken. Dit heeft vooral zin op iets zwaardere grond die dichtgeslempt is. Percelen lichte grond waar het probleem water is heeft schoffelen weinig effect, hier is het probleem zuurstoftekort onderin. Het water laten zakken is de enige remedie.

Snijmaïs:

Ook bij dicht geslagen grond de grond open trekken zodat bij een nieuwe bui het water weg kan.

Aardappelen:

De Phytophthoradruk neemt toe, op steeds meer plaatsen wordt phytophthora gevonden. Zorg voor een korte interval, vooral in snel groeiende gewassen.  Bij wijze van uitzondering adviseren we daar waar nog niet of al langer niet gespoten is kunnen worden:

0,2 kg Curzate Partner + 0,6 ltr Revus  en na 5 dagen herhalen. Dit is een combinatie de goede bladbescherming geeft en iets curatieve werking.  Revus ook gebruiken bij wisselvallig weer, het middel is na 0,5 – 1 h regenvast.

Voor Schoon Water is deze combinatie niet gunstig. Dus  adviseren we daarna weer de gewone Phytophthora bestrijding (voorkeur voor Revus of Orvego) te vervolgen.

Bemesting

In percelen die erg nat hebben gestaan is stikstof verloren gegaan door vervluchtiging. Dit treedt op bij zuurstofloze omstandigheden. Een overbemesting is hier al snel zinvol.

Suikerbieten en mais:  100 kg KAS

Aardappelen :                150-200 kg KAS.

Bij aardappelen is het mogelijk snel te meten hoeveel N er nog in het blad aanwezig is.

Een extra overbemesting mag gegeven worden bij meer dan 50mm neerslag in een etmaal of 60 mm in 2 etmalen en meer dan 25% schade bij geen overbemesting. Vooraf melding op de RVO site en het opstellen van een rapport door een deskundige is vereist.

 

Neem bij vragen contact op met uw Schoon Water adviseur.

Dit bericht is geplaatst in Aardappelen, Schoon Water voor Brabant, Schoon Water Zeeland, Teelttips, Vollegrondsgroente met de tags , , , , . Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.