Schoon Water bijeenkomst Brabants Westhoek: Mooie gewassen ondanks slecht weer en goede resultaten 2015

bijeenkomst brabants westhoek suikerbiet schoon water We waren op bezoek bij één van de deelnemers, Jan Breure in Dinteloord,. Tijdens de veldbijeenkomst lag de nadruk op problemen die de deelnemers tegen gekomen zijn en hun ervaringen in het seizoen. Naast de goede resultaten van 2015 werden tarwe, uien, suikerbieten en aardappelen besproken. Telers hadden vragen over erfafspoeling.

Tarwe, uien en bieten

We startten de rondgang in de tarwe. Die stond er redelijk bij, ondanks een vroege luizenaantasting. De aren waren iets korter dan normaal. Het aanhoudend vochtige weer maakt het een jaar met sterke ziektedruk waarop de telers reageren. Door de sterke ziektedruk zijn rasverschillen in bijvoorbeeld resistentie tegen gele roest niet erg groot. De uien stonden er mooi bij. Ze waren vanaf het begin goed. Een klein magnesium tekort had Jan opgelost met een gift bitterzout. Trips is aanwezig dit seizoen, maar daar hoeft in de uien niet snel tegen gespoten te worden. Een deelnemer vertelde over spuitschade in de bieten door Centium. Volgens Schoon Water adviseur Frendo van Heybeek was de gebruikte dosering duidelijk te hoog. Hij gaf aan dat met de helft van het middel nog steeds goed resultaat behaalt kan worden, zonder spuitschade.

Resultaten 2015

Schoon Water adviseur Dirk Keuper lichtte de resultaten 2015 van de groep toe. Een mooie score, die toch weer een verbetering tegenover 2014 liet zien. Het valt op dat veel middelen óf slecht scoren op uitspoeling naar grondwater, óf slecht scoren op effecten in oppervlaktewater. Het beste advies is om drift- en middelreducerende technieken toe te passen zoals luchtondersteuning of wingssprayer.

Vragen over erfemissie

Deelnemers hadden vragen over erfemissie. Men is bewust van de impact van erfafspoeling, maar durft niet goed te investeren, onder andere vanwege onduidelijke regelgeving. Deelnemers gaven aan de veldbijeenkomsten zeer te waarderen. Het blijkt een goede mogelijkheid om tijdens de teelt bij te sturen en milieuimpact van bespuitingen niet uit het oog te verliezen.
Al met al een leuke en informatieve bijeenkomst in Dinteloord.

Dit bericht is geplaatst in Schoon Water voor Brabant, Vollegrondsgroente met de tags , , , . Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.