Schoon Water bijeenkomst Boomteelt: resultaten 2015 en nieuwe ontwikkelingen

Boomteelt Schoon WaterDe groep boomtelers kwam bijeen onder leiding van Schoon water adviseurs Eugene en François van Abeelen. Ze bespraken de resultaten van de spuitgegevens 2015 en het nieuwe middelenpakket voor 2016. Ook hebben ze interessante proeven voor het verlagen van middelgebruik onder de loep genomen.

De bijeenkomst werd gehouden op Kwekerij Plantloon, gelegen in het waterwingebied Kaatsheuvel. Voor de deelnemers was het interessant om te zien hoe ze scoorden op de milieumeetlat ten opzichte van de overige deelnemers en de totale score van de boomkwekerij. De middelen die hoog scoren zijn besproken, evenals alternatieven om het toekomstige gebruik van deze middelen te verlagen.

Het nieuwe middelenpakket voor de boomkwekerij is besproken. Ondanks dat oude middelen aan banden worden gelegd, zijn er nieuwe middelen bijgekomen voor o.a. onkruidbestrijding. Tijdens een presentatie zijn de actuele ontwikkelingen in toelatingen en veranderingen in etiketten besproken en toegelicht. Extra aandacht werd besteed aan de relatie tussen de middelen en het voorkomen van milieubelasting naar het grondwater. De nieuwe middelen, zoals Springbok, zijn minder schadelijk dan de middelen die ze vervangen.

Tot slot zijn een aantal Delphy proeven uit 2015 besproken. Enkele voorbeelden zijn:

  • Het inzetten van plantversterkers om groei te stimuleren en daardoor het gebruik van chemische middelen te verminderen.
  • Alternatieve vormen van onkruidbestrijding, zoals het afdekken van de bodem met stro.
  • Aaltjesbestrijding door middel van het toepassen van groenbemesters of Nemater, een combinatie van kruidenextract en groeihormonen.

Deze proeven zijn gebruikt bij demo’s bij boomtelers en zagen er goed uit qua resultaten. Het gebruik van dit soort technieken op de kwekerij kan biologische boomteelt ondersteunen.

Dit bericht is geplaatst in Boomteelt, Schoon Water voor Brabant met de tags , , . Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.