Slim inrichten cruciaal voor beheer van de Zeeuwse straten

Op de Schoon Water bijeenkomst van 2 juni in de gemeente Reimerswaal was veel aandacht voor het slim inrichten van de verhardingen. Schoon Water Zeeland voorzitter Gert van Kralingen (Scheldestromen) stelde vast dat de eerste stap naar chemievrij beheer nu gezet is: gebruik van middelen is sinds 31 maart verboden. Stap 2 is meer aandacht voor inrichting. De 45 deelnemers aan de bijeenkomst bekeken samen het marktplein van Kruiningen. Daar is het plein met succes onderhoudsarm ingericht.

Alle gemeenten chemievrij in 2016
Sinds 31 maart is het gebruik van bestrijdingsmiddelen op verhardingen verboden. Alle Zeeuwse gemeenten werken inmiddels chemievrij op verhardingen. Peter Leendertse (CLM en projectleider Schoon Water Zeeland) lichtte het verbod toe: “Zonder middelgebruik blijft het oppervlakte- en grondwater schoon”. Hij maakte ook duidelijk dat dit verbod los staat van de discussie over wel of geen verlenging van het bestrijdingsmiddel glyfosaat in Europa: “Dit verbod op verhardingen is Nederlands beleid en blijft sowieso van kracht”.

Unieke samenwerking in Zeeuws-Vlaanderen
Evert Piessens van de gemeente Hulst vertelde over de unieke samenwerking tussen gemeenten Hulst, Sluis, Terneuzen en Dethon. Het niet-chemisch beheer wordt door Dethon uitgevoerd. Bij Dethon werken 30 mensen met afstand tot de arbeidsmarkt aan het onkruidbeheer. Ze borstelen en branden. Dezelfde beeldkwaliteit (niveau B) als voor het verbod is afgesproken. Door het leereffect zal de prijs per vierkante meter de komende jaren dalen.

Het marktplein en het achterstraatje
Gwendal Uytdewilligen van de gemeente Reimerswaal toonde trots het nieuwe marktplein: “We houden onkruid in toom via deels gevoegde klinkers, goed bereikbare plekken voor de veegwagen en strakke inrichting rond obstakels (red. zie bankje op foto)”. Ook liet ze zien dat in achterstraatjes met rommelige garagedeuren en schuttingen het onkruid lastiger te bestrijden is: “Mogelijk is samenwerking met de burgers daar een oplossing”.

Tijdens de bijeenkomst bespraken deelnemers tips over functioneel – en onkruidwerend ontwerp en een integrale aanpak bij het beheer.


Meer informatie of vragen
Heeft u vragen of opmerkingen, neem dan gerust contact op met Joost Lommen (CLM) via 0345-470758 of jlommen@clm.nl.

Informatie over chemievrij beheer is te vinden op:

Dit bericht is geplaatst in Persberichten, Schoon Water Zeeland met de tags , , , , . Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.