Schoon Water bijeenkomst asperges: druppelbevloeiing voor sterker gewas en minder onkruid

De 21 deelnemers kwamenfoto_asperge_druppelbevloeiing bijeen op een perceel van Antonio van Beek in Dongen. Daar teelt hij 14 hectare asperges, waarvan één hectare onder glas. Er is overal druppelbevloeiing aangelegd. Druppelbevloeiing biedt in theorie meerdere voordelen, zoals waterbesparing, gerichtere en zuinigere bemesting en minder onkruidgroei omdat er niet meer van boven beregend wordt. De deelnemers kwamen dit in de praktijk bekijken.

De capaciteit van de druppelbevloeiing in de kas bleek in de praktijk tegen te vallen. Na zes uur continu draaien bleek de grond nog steeds te droog. Ook de uitstroomkegel, het gebied waar zich het water verspreidt, bleek te smal. Door de overvloedige regen van de laatste dagen is de druppelbevloeiing buiten nog niet ingezet. Verwachting is dat de druppelbevloeiing zorgt voor een evenwichtigere groei van de asperges en een sterker gewas. Dit kan leiden tot een minder vatbaar gewas voor ziekten en plagen, waardoor op chemie bespaart kan worden. Daarnaast worden de ruggen niet meer beregend, wat de onkruidkieming daar remt. Bij nieuwe aanplant kan in het eerste jaar volledig mechanisch gewerkt worden.

schoon water asperge groepBemestingsproef
Naast het systeem van druppelbevloeiing is er een proef gedaan met langzaam werkende meststoffen met een werkingsduur tot 5 tot 6 maanden na toepassing. Aan de hand van de productie van de planten in het eerste oogstseizoen is het effect van deze bemesting te beoordelen. De meststoffenfabrikant ICL stelde ook een nieuw product voor dat de uitvloeiing van irrigatiewater verbeterd. Het vermindert de oppervlaktespanning van het water, waardoor het in een groter gebied uitvloeit. Dit stimuleert wortelgroei. Op kleine schaal is uitproberen mogelijk.
Kortom: Druppelbevloiing in de aspergeteelt; kansen voor besparing op herbiciden en water.

Dit bericht is geplaatst in Schoon Water voor Brabant, Vollegrondsgroente met de tags , . Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.