Zeeuwse landbouw haalt bezem door de middelenkast

Dit voorjaar loopt in Zeeland de BezemZeelandactie “Bezem door de middelenkast”. Zeeuwse agrariërs, loonwerkers en hoveniers kunnen eenvoudig, kosteloos en anoniem, resten van niet meer toegelaten bestrijdingsmiddelen inleveren. Een verantwoorde afvoer van deze middelen is belangrijk. Zo blijft het grond- en oppervlaktewater schoon. De bezemactie wordt uitgevoerd als onderdeel van Schoon Water Zeeland, in opdracht van Provincie Zeeland, Evides Waterbedrijf, Waterschap Scheldestromen, VZG en ZLTO.

Oude middelen en het milieu
Telers, loonwerkers en hoveniers hebben soms middelen in de kast staan die niet meer zijn toegelaten. Soms weten ze niet dat een middel niet meer mag worden toegepast, soms is het lastig of duur om de middelen in te leveren. En sommige telers hebben een ‘erfenis’, van vader of opa met daarin (zeer) oude middelen.
Ondanks soms goede redenen blijft het bezitten van niet meer toegelaten middelen een overtreding van de wet. Verboden gewasbeschermingsmiddelen zijn daarom vaak een gevoelig onderwerp. De aanwezigheid van verboden middelen in de middelenkast betekent een groter risico op daadwerkelijk gebruik van deze middelen. En een grotere kans op overschrijdingen van de waterkwaliteitsnormen. Reden genoeg voor deze bezemactie.

Bezemactie in Zeeland
Elke teler, loonwerker of hovenier kan zich aanmelden via de button rechts of via een antwoordkaart. Aansluitend bezoekt een adviseur het bedrijf en gaat samen met de teler na welke gewasbeschermingsmiddelen wel of niet toegelaten zijn. De niet toegelaten middelen kunnen vervolgens worden afgevoerd naar het KCA-depot van de gemeente. De adviseur geeft tevens informatie over hoe emissieroutes van gewasbeschermingsmiddelen te verminderen zijn.

Informatie of vragen
Zeeuwse telers, loonwerkers en hoveniers kunnen contact opnemen met de Bezemfoon op 0345-470729. Mailen kan ook naar info@clm.nl.

Dit bericht is geplaatst in Aardappelen, aardbei, Boomteelt, Loonwerkers, Schoon Water Zeeland, Vollegrondsgroente met de tags , , . Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.