Nuchtere bio teler Jan van Lierop inspireert collega’s

Bedrijfsbezoek den Broak

Team Vollegrond van ZLTO/LLTB organiseerde een boeiend bedrijfsbezoek in Mierlo afgelopen dinsdag. Zo’n 35 preitelers namen graag een kijkje in de keuken bij collega Jan van Lierop van “De Braok”. Die maakte in 2000 de omslag naar de bio-landbouw. Vooral omdat hij het zat was om als veilingsteler mee te moeten in de ratrace van schaalvergroting en lage prijzen. Nu heeft hij directer contact met afnemers.Van lierop met groep prei

Ruimte voor bio-prei

Hij nodigt collega’s uit: “Er is nog ruimte in de afzet van bio-prei, al verschilt het aanbod en de vraag sterk per seizoen.”

Je moet er wel tegen kunnen: vooral onder natte omstandigheden moet je veel meer aantasting accepteren”, aldus Jan van Lierop. Voordeel is wel dat afnemers van bio-producten een paar vlekjes op ’t eindproduct door de vingers zien.

Weet ook dat je streng gecontroleerd wordt, de boel flessen is er niet bij”, meldt Jan van Lierop.

“Luis gaat vanzelf weg”
Van Lierop is in de jaren ook zelf gegroeid in de praktijk van het bio-telen: “Een luis of rups in je gewas? Gaan er vanzelf weer uit. Zeg ik nu. Maar in het begin ging ik dan vaak met Spruzit spuiten [biologische toelating], totdat ik zag dat de luizen er alleen maar van toenemen. Die paar luizen zijn goed, want ze zijn het voedsel voor je natuurlijke vijanden. Nu zit mijn venkelveld vol met lieveheerstbeestjes en is de plaagdruk echt afgenomen.

“Beetje onkruid helpt tegen Phytophthora”
Door de aanhoudende regens staat de laatste winterprei er niet goed bij. Oogsten is een probleem en er moet heel wat blad Onkruid in bio prei van lIeropaf. Over het kleine beetje onkruid op de rug maakt van Lierop zich dan weer geen zorgen: “Ach dat voorkomt opspatten van Phytopthora [porri, papiervlekkenziekte]”, zegt hij nuchter.

Rust met folie
Afgelopen jaar experimenteerde hij er al mee en aankomend jaar wil hij een groot stuk van z’n prei onder afbreekbaar folie gaan leggen. Dat is een investering in machines, extra arbeid bij het aanplanten, fertigatiesyteem. “Zo voorkom ik hopelijk uitspoeling van cruciale nutrienten tijdens het groeiseizoen. Van SKAL moet ik organische mest gebruiken, maar van Global Gap mag dat straks niet meer tijdens de teelt.

Bovendien scheelt het folie veel piekarbeid in onkruidbestrijding in het drukke groeiseizoen.

Clean-light
Onder de vlag van Schoon Water voert van Lierop komend seizoen een proef uit naar de bestrijding van schimmels met UV-c licht in prei en bleekselderij. In aardbei in de kas wordt het al succesvol ingezet. In het veld vraagt het nu nog veel te veel arbeid – iedere 48 uur moet je door het gewas heenrijden. Daarom: dit jaar eerst bewijzen dat de techniek ook goed werkt in prei. Daarna snel werken aan een automatisch systeem: rijdend of via een buizenopstelling in het veld.

 

 

Dit bericht is geplaatst in Schoon Water voor Brabant, Vollegrondsgroente. Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.