Workshop biofilter bouwen in Someren

Op 16 november is in Someren een biofilter2workshop ‘Bouw uw eigen biofilter’ gehouden. Schoon Water deelnemers werden bijgepraat door Schoon Water adviseurs John Rongen en Richard Korver.  Loonbedrijf Peerlings uit Someren demonstreerde hun biofilter zelfbouw pakket.

In de bijeenkomst is het belang van het voorkomen van erfemissie toegelicht. Het wettelijk kader is besproken en de verschillende soorten wasplaatsen en reinigingssystemen zijn toegelicht. Daarna is de biofilter van loonwerker Peerlings bekeken en is het zelfbouw pakket toegelicht.
Het voorkomen van erfemissie is belangrijk omdat erfemissie een belangrijke route is waarlangs gewasbeschermingsmiddelen in het water terecht komen. Dit is niet alleen van invloed op de waterkwaliteit, maar ook op de beschikbaarheid van een effectief middelenpakket. Middelen die regelmatig in normoverschrijdende concentraties in het water worden aangetroffen, kunnen extra gebruiksrestricties krijgen, of kunnen zelfs worden verboden.
Bbiofilter-groepacteriën en schimmels in het substraat in het biofilter breken gewasbeschermingsmiddelen af en plantenbakken zorgen voor verdamping. Op die manier wordt al het waswater en restvloeistof verwerkt en zijn er geen resten. Metingen tonen aan dat het merendeel van de stoffen voor 99% of meer verwijderd wordt. Gemiddeld tenminste 95%.
Mede dankzij presentaties en demonstraties door het project Schoon Water voor Brabant zijn ondernemers in de open teelten zich meer bewust geworden van de risico’s van emissie van gewasbeschermingsmiddelen en van de mogelijkheden om deze emissies te voorkomen. Uit de bijeenkomst bleek dat telersbiologische zuivering zien als een aantrekkelijk systeem vanwege de eenvoud ervan, op voorwaarde dat de kosten beperkt blijven. De getoonde praktijkversie is een voorbeeld van een goedkope oplossing.

Tot nog toe is de vraag naar biologische zuivering het grootst in de  loonwerksector en bij telers die bezig zijn met aanpassing van de erfinrichting. Bredere toepassing ervan zal mede afhangen van de verdere stimulering van opvang en zuivering van verontreinigd water door toeleveranciers, sectororganisaties, waterschappen en toekomstige wetgeving.

Dit bericht is geplaatst in Aardappelen, aardbei, Boomteelt, Loonwerkers, Maatregelen, Rozen, Schoon Water voor Brabant, Vollegrondsgroente met de tags , , . Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.