Verslag bijeenkomst Hulst 5 november 2015: Leerpunten voor chemievrij beheer

Bijeenkomst Hulst

Volle bak in Hulst

Op 5 november namen ruim 50 mensen deel aan een Schoon Water Zeeland bijeenkomst in de gemeente Hulst. Op deze ochtend stond chemievrij beheer van verhardingen centraal. Volgend jaar mogen gemeenten en groenvoorzieners (professionals) geen chemie gebruiken op verhardingen. Momenteel zijn de Zeeuwse gemeenten volop bezig om over te stappen van beheer met chemische onkruidbestrijdingsmiddelen naar beheer zonder chemie. Ook hebben gemeenten afgelopen seizoen in delen van hun gemeenten ervaring opgedaan met chemievrij onderhoud. De leerpunten zijn deze ochtend met elkaar gedeeld.

Frank Hamelink (coördinator wijkteams gemeente Hulst, afd. realisatie en beheer) verwelkomt, nadat iedereen koffie en wat lekkers gegeten had, als gastheer alle deelnemers bestaande uit gemeenteambtenaren, machinebouwers, groenvoorzieners, en leveranciers van chemievrije technieken. De heer Hamelink licht zijn ervaringen met een chemievrije proef in 2014 toe. Ook vertelt hij hoe Hulst momenteel samen met gemeenten Terneuzen en Sluis chemievrij aan het aanbesteden is.

Vervolgens geeft Jan Hekman (Eco Consult) op basis van tientalen jaren ervaring in het onkruidbeheer een presentatie. Hij gaat in op slim aanbesteden en integreren van het onkruidbeheer over de verschillende gemeentelijke afdelingen. Duidelijk wordt dat prijzen geen ‘eenheidsworst” zijn. De prijs per m² is afhankelijk van een groot aantal zaken als hoeveelheid obstakels, worteldruk, één of meerdere stadskernen, grootte oppervlakte van gemeente, voert gemeente zelf veegbeheer uit en hoeveel ronden vegen ze daadwerkelijk, etcetera.

Huub Willems (groenbeheerder) vertelt dat gemeente Bladel sinds eind jaren ‘80 in heel de gemeente chemievrij werkt. In de loop van de jaren is hun beheer geoptimaliseerd. Inmiddels zijn ze prima in staat om verharding (zelfs kinderkopjes) en groen chemievrij te beheren tegen een acceptabele prijs. Willems zegt: “het beheren van sportvelden daar heb ik mijn vinger nog niet helemaal achter, dit blijft een uitdaging voor de komende jaren. Ik zou graag zijn dat de markt hiervoor speciaal machines ontwikkeld. Voor verharding daar zijn tegenwoordig zulke goede machines voor op de markt dat dit jullie prima zou moeten lukken.”

Wegens drukte kan Frank Verhagen (gemeente Eindhoven) niet vertellen hoe Eindhoven chemievrij beheert. Joost Lommen (CLM) vertelt dit namens hem. Net zoals Bladel, was Eindhoven één van de eerste Nederlandse gemeenten die chemievrij werkt. Eindhoven al vanaf 1997. De over de jaren heen geleerde lessen presenteert Joost Lommen (CLM) namens de heer Verhagen.

Gwendal Uytdewilligen (gemeente Reimerswaal) vertelt over ervaringen met chemievrije proeven op verhardingen. Alle leerpunten werden gedeeld met elkaar.

De volgende bijeenkomst vindt volgend jaar plaats bij gemeente Reimerswaal. We gaan dan ook op locatie kijken naar het chemievrije beheer en probleemsituaties.

Marloes van Tilburg (provincie Zeeland) en Rien Klippel (Scheldestromen) sluiten af met een positieve reactie op de bijeenkomst: zeer leerzaam.

Forum
Gemeenteambtenaren en groenvoorzieners moeten vanaf volgend jaar chemievrij werken. Omdat het voor een deel van de mensen nog nieuw is leven er veel vragen. In opdracht van I&M heeft CLM een forum gemaakt. U kunt hier vragen stellen en tips met elkaar delen. Het forum kunt u vinden via deze link: https://www.schoon-water.nl/forum/ U dient zich wel aan te melden, voordat u kunt reageren.

Presentaties beschikbaar
De presentaties van de dag zijn beschikbaar:

Vragen of meer informatie
Neem dan contact op met Joost Lommen (CLM) via jlommen@clm.nl of 0345-470758

Dit bericht is geplaatst in Gemeenten, Maatregelen, Schoon Water Zeeland met de tags , , , . Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.