Bijeenkomst asperge: onkruidbestrijding, lage schimmeldruk en goed bodembeheer

Op 23 juli bezocht de aspergegroep ’s SWasperge28juliavonds onder leiding van Schoon Water adviseur Jos van Hamont (DLV Plant) twee bedrijven. Bij Laurence Klerks keken we naar een alternatieve manier van niet-chemische onkruidbestrijding met Greenprotect en daarna bekeken we de bedrijfsvoering van Erik Verhoeven.

Onkruidbestrijding: pak het moment
In de twee 1 minuut-filmpjes ziet u hoe beide heren zoeken naar een optimale onkruidbestrijding: Laurence Klerks door een proef uit te voeren met vloeibaar karton op de rug om de opkomst van onkruid tegen te gaan. Tussen de rijen wordt geschoffeld.

Erik Verhoeven door de onkruidbestrijding voortaan weer zelf ter hand te nemen, omdat het resultaat van de bestrijding door de loonwerker tegenvalt. Het goede spuitmoment en de goede techniek zijn belangrijk. Dan kan je het af zonder het milieubelastende Lentagran. Tussen de rijen schoffelde hij al.
Tip voor u: een chemische onkruidbestrijding uitvoeren op droge grond, midden op de dag of op Afgehard onkruid heeft geen effect. Zonde van uw geld! Tussen de rijen geeft schoffelen nu het meest effect. In de rijen: op vochtige grond, liefst ‘s morgens vroeg spuiten.

Schimmelbestrijding niet nodig
Wat verder besproken is, is dat een schimmelbestrijding tot nu toe niet nodig was. Deze twee telers durfden het prima aan om niet te spuiten. Het gewas droogde immers steeds goed op. Ook de komende week is een bespuiting nog niet nodig: het gewas droogt tussendoor nog weer op door de wind en er komen al snel weer droge dagen aan. Blijf wel controleren, met name de afgevallen bloempjes zijn erg gevoelig voor Botrytis.

Goede bodem
SWasperge28juli2

Erik Verhoeven is verder heel bewust bezig met het werken aan een goede bodem. Door lange wachttijd voor heraanplant, veel gebruik van compost, stimuleren bodemleven en uitgekiende mineralenmengsels. Hij ziet dat terug in de beworteling: volop witte draden!

Ter afsluiting zorgden Erik en Lean Verhoeven voor een lekker drankje in het veld!

 

 

Dit bericht is geplaatst in Vollegrondsgroente met de tags , , . Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.