Bijeenkomst Schoon Water boomkwekers Oost-Brabant: succes met mechanische onkruidbestrijding

Op 22 juli kwamen boomtelers uit de SWboomkwekers22juli1regio bijeen in Beek en Donk bij Boomkwekerij Frank Beniers en later bij Wim Jansen in Bakel. Schoon Water adviseur François van Abeelen begeleidde de middag met als hoogtepunten de zelf ontwikkelde portaaltrekker van Beniers die gebruikt kan worden als schoffel en spuit en de schoffelapparatuur van Jansen.

Zelf ontwikkelde portaal tractor
Deelnemer Frank Beniers lichtte zijn zelf ontwikkelde portaal tractor met flexibele spuitkappen en spuitstokken toe. De machine kan ook voorzien worden van schoffelapparatuur die eronder gemonteerd kan worden. De machine op basis van een mini tractor (18 pK) heeft een vrije doorloop van 150 cm wat bewerken van coniferen tot 1,75m goed mogelijk maakt. De spuitkappen worden middels de hefinrichting en 2 staalkabels omhoog en omlaag gebracht.

SWboomkwekers22juli2Middel besparen én drift voorkomen
Kweker Beniers kan met deze machine onder de aanplant het onkruid spuiten met flexibele kappen in de rij, zodat alles geraakt wordt. Ook tussen de planten sterft het onkruid goed af. De bedenker wil dosering van Basta, Afalon en Butisan-S zo veel mogelijk verlagen.
De spuitmachine is uitgerust met spuitstokken, waardoor de schildluis in de taxus veel efficiënter bestreden kan worden. Deze bevindt zich altijd onderin het gewas. Als het middel direct onderin de plant toegepast wordt is minder middel nodig en heeft de gebruiker minder last van drift. De machine heeft in totaal circa €18.000,- gekost en is daarmee voor vollegronds- boomkwekerij bedrijven een interessante investering. De afbeelding laat de grote doorrijhoogte goed zien.

Demonstratie Frato schoffelapparatuurSWboomkwekers22juli3
Tweede stop die middag was het bedrijf van deelnemer Wim Jansen in Bakel. Wim heeft dit voorjaar geïnvesteerd in Frato schoffelapparatuur. De schoffelapparatuur hangt zowel voor als achter de tractor. Voordeel is dat de schoffels achter, die alleen het rijspoor bewerken, lager afgesteld kunnen worden. Daarnaast heeft de kweker goed zicht op het werk en SWboomkwekers22juli4Wim kan met ca. 10 km/h het gewas bewerken. Tijdens de demonstratie in taxusbollen werd ruim 90% van het aanwezige onkruid verwijdert. Enkel een paar grotere meldeplanten (10-15cm) bleven staan in de rij. Belangrijk is natuurlijk dat je gaat schoffelen wanneer het onkruid in het witte dradenstadium is, zodat het meteen afsterft als je het plantje schoffelt.

Goed resultaat nieuwe aanplantSWboomkwekers22juli5
Wim heeft dit jaar ook zijn nieuwe aanplant meteen geschoffeld na planten. Hij is zeer te spreken over het goede resultaat. De torsie-wieders zijn vrij dun en snijden goed door de grond op de rij en nemen geen planten mee. Aanwezige kwekers die ook schoffelen met torsie-wieders hadden dit probleem wel, maar bij hun schoffelapparatuur zijn de torsie wieders veel dikker. Waarschijnlijk zit daar het verschil, bleek uit de discussie. Verder blijkt het goed afstellen van de schoffelmachine essentieel voor een goed schoffelresultaat (afb.5).  Zie de video hieronder voor een demonstratie van de schoffel van deelnemer Wim Jansen.

 

Dit bericht is geplaatst in Boomteelt met de tags , . Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.