Verslag veldexcursie Schoon Water noordelijk Brabant

Op 7 juli is een veldexcursie SW7juli1georganiseerd door Schoon Water adviseur Henry van den Akker van DLV Plant en Schoon Water adviseur Arnoud Bink van DLV Rundvee, op het melkveebedrijf van Peter de Veer in Oijen. Uitgenodigd waren de groepen uit de grondwaterbeschermingsgebieden  Nuland, Macharen, Lith en Maren Kessel. Hoofdthema was de bestrijding van wortelonkruiden.

SW7juli2Met de deelnemers is een rondgang over het bedrijf gemaakt om de diverse onderwerpen te bespreken en in het veld te bekijken. Bezocht werden een perceel mais met haagwinde, welke vorige week gespoten is met de kappenspuit van loonspuiter Jan Koopmans (zie foto onderaan). Het effect op de haagwinde was al goed te zien (zie foto links). Duidelijk was ook te zien dat de haagwinde vanuit de slootkanten het perceel in groeit. De onkruidbestrijding met de schoonwatermix was verder prima geslaagd (1,5 Laudis, 0,8 Frontier Optima, 0,8 Samson en 0,5 Kart). SW7juli3Het 2e perceel was eind vorige week gemaaid: luzerne met haver. Luzerne is gezaaid als invulling voor de vergroening GLB en als eiwitgewas. Het gewas had er prima bij gestaan, waarbij de haver een goed vulling heeft gegeven tegen het onkruid. Het mengsel is gehakseld in pakken gedaan om bij te voeren voor structuur en eiwit. De luzerne was nu weer goed aan de groei. Daarna zijn een perceel gras en mais bezocht met het lastig te bestrijden Ridderzuring.

SW7juli4Onderwerpen die verder ter sprake kwamen waren o.a. : controle en handhaving, 1 of 2 bespuitingen in mais, nakiemers in mais en het nieuwe middel Harmony tegen Ridderzuring.

 

 

Dit bericht is geplaatst in Loonwerkers met de tags , . Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.