Schoon Water Aspergebijeenkomst West-Brabant

Op een winderige avond op 8 juli 2015 vond een Schoon Water Aspergebijeenkomst plaats bij fam. Luysterburg in Heerle. Luysterburg heeft 30 ha asperges en 40 ha aardbeien. Op deze avond stonden de asperges centraal. Duidelijk werd dat met dit mooie weer niet tegen schimmels met fungiciden gespoten hoeft te worden. Dit bespaart geld en is beter voor het milieu. Ook is gevlogen met een drone, bekijk de filmpjes.

Drone

Onder de 12 aanwezigen waren leden van andere Brabantse aspergegroepen. De uitnodiging was dan ook breed verspreid zodat deelnemers uit verschillende regio’s (en dus verschillende groeiomstandigheden) onderling informatie kunnen uitwisselen. Onder de koffie volgde een enthousiast verhaal van Rob (zoon) en René (vader). Rob gebruikt sinds twee jaar een drone waarmee hij zijn gewas vanuit de lucht beoordeeld. Op de scherpe luchtfoto’s van vorig jaar liet Rob verschillen zien in structuur en herinplant. Op sommige plekken waren kalen plekken te zien aan het loof, later in het jaar trokken die plekken vaak weer bij. Op planten die achterblijven in groei kan geanticipeerd worden. Door bijvoorbeeld bemesting en aanvoer van organische stof. In theorie zou je zelfs op maat kunnen gaan bemesten en een perceel pleksgewijs chemisch kunnen behandelen voor schimmels mocht dat nodig zijn.

Na de koffie zijn we naar een perceel gereden van 14 ha asperges. Ondanks de stevige wind steeg de drone op. Rob Luysterburg liet zien dat de camera onder de drone wordt bestuurd middels je mobiele telefoon. De foto’s komen binnen op je mobieltje. De drone heeft een actieradius van ongeveer een kwartier en kan een kleine kilometer van de bestuurder af vliegen. Ook kan de drone zijn positie bepalen op basis van GPS. Voorlopig lijkt het leuk speelgoed maar zeker bij een moeilijk toegankelijk gewas als een volgroeid aspergeveld kan de inspectie van bovenaf heel wat nuttige informatie opleveren. De deelnemers waren onder de indruk.

Er zijn twee filmpjes gemaakt. Klik hier voor de drone in actie. En klik hier als u de beelden wilt zien die de camera maakt. 

Fungicide en herbicide niet altijd nodig

Het gewas, met diverse aanplant, stond er heel goed bij: fris groen en weinig onkruid. Ook de aanplant van 2015 stond mooi (Backlim, Prius, Sygnus en Grolim). Jos van Hamont (DLV Plant) vertelde nog over de resultaten van het bestrijdingsmiddelengebruik en onderlinge verschillen in 2014. De nadruk werd gelegd op het verminderen van het gebruik van Lentagran en Kenbyo. Deze respectievelijke herbicide en fungicide hebben een hoge milieubelasting. Minpunt was dat er al was gespoten tegen schimmelziektes in deze aanplant op advies van gewasbeschermingsadviseur, terwijl dit helemaal niet nodig was. Het was die week mooi weer, het vocht van de regenbuien op het loof droogt daardoor snel op, waardoor een bespuiting met een fungicide (Kenbyo) niet nodig is. Zonde van het geld en de moeite. Zo zie je maar weer dat anderen die in het advies actief zijn vaak op 100% zekerheid sturen met chemie. Baat het niet dan schaadt het niet. Behalve dan jouw portemonnee en het milieu.

Het onkruid daarentegen was wel mooi mechanisch onder controle door gebruik van een smalspoortrekker met cultivator, waardoor een bespuiting met Lentagran voorkomen kan worden.

Bekijk de Techniekkaart Asperges voor meer Schoon Water tips.

Meer informatie: Joost Lommen (CLM), E jlommen@clm.nl, T 0345 470 758

 

 

Dit bericht is geplaatst in Loonwerkers, Maatregelen, Teelttips, Vollegrondsgroente. Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.