Brief Mansveld: laagrisicomiddelen niet toegelaten buiten landbouw

Schermafbeelding 2015-07-14 om 11.41.01Misschien had u het al gelezen, misschien nog niet. Staatssecretaris Mansveld informeert de Tweede Kamer met een brief van 1 juli jl over de positie van laagrisicomiddelen buiten de landbouw. Samengevat: laagrisicomiddelen (zoals Ultima en Cito) mogen niet toegepast worden. Dit betekent dat per 2016 chemievrij gewerkt dient te worden op verharding door professionals en particulieren en vanaf november 2017 door professionals in het groen. Zoals Mansveld beschrijft is de omschakeling naar chemievrij haalbaar en betaalbaar. In de brief draagt Mansveld meerderen redenen waarom ze geen uitzondering op het verbod maakt voor laagrisicomiddelen. Één van de redenen is het RIVM-briefrapport waarin staat dat laagrisicomiddelen problemen kunnen opleveren voor de waterkwaliteit.

De brief van Mansveld geeft gemeenten en groenvoorzieners de gevraagde duidelijkheid. Schoon Water informeert u hierover omdat sommige gemeenten overwogen per 2016 gebruik te gaan maken van zogenaamde laagrisicomiddelen en/of proeven aan het doen zijn. Ons advies luidt, richt uw energie en middelen op chemievrije technieken en methoden zoals heetwater- en hetelucht met geïntegreerd veeg- en borstelbeheer.

Dit bericht is geplaatst in Bedrijven, Gemeenten. Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.