Teelttip aardappels: geen Phytophthora en nauwelijks luizen

CLMAkkerbouw-54-AardappelakkerHet aanhoudende en droge weer biedt aardappeltelers twee grote voordelen:

  • Phytophthora heeft nu geen kans
  • Er zijn zeer weinig luizen te vinden

Phytophthora
De schimmel kan nu geen sporen vormen, er zitten daarom ook geen sporen in de lucht én er kunnen ook geen sporen kiemen op gezonde planten. Daarvoor is de bladnat- periode, ook na beregenen, te kort. Phytophthorabestrijding heeft daarom op dit moment weinig zin. Afhankelijk van capaciteit en areaal kunt u de intervallen verruimen of zelfs geheel wachten tot ander weer. Zodra een weersomslag voorspeld wordt moet u zorgen dat de gewassen goed beschermd zijn. Ook in de eerste 14 dagen daarna kan het juist nodig zijn een kort (4-6 dagen) interval te hanteren vanwege nieuwe bladgroei.
Blijf dus wel alert!

Luizen
Een enkele vuilboomluis of andere, op de onderste bladeren, meer niet. Door natuurlijke vijanden kunnen deze nu prima in de hand gehouden worden. Verstoor het evenwicht daarom niet door een onnodige bespuiting. Controleer 1x per week onderin de gewassen hoe de ontwikkeling is. De schadedrempel voor luizen is bij droogtestress 25 luizen per samengesteld blad. Bij normaal vochtige omstandigheden is dit het dubbele: 50 luizen/blad. Luisbestrijding is – indien nodig – prima mogelijk met o.a. Calypso of Gazelle.

Dit bericht is geplaatst in Aardappelen, Maatregelen, Teelttips met de tags . Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.