Schoon Water teelttip wintertarwe: afrijpingsziekten nu aanpakken

SchoonWater gele roestIn de wintertarwe komt momenteel in gevoelige rassen (o.a. Asano) gele roest voor, zo bleek tijdens een Schoon Water veldbijeenkomst in het rivierengebied – Maren Kessel – Macharen. Pleksgewijs komen soms gele vlekken in de tarwe. De roest zit hier vooral ook bovenin.

Roest heeft een incubatietijd – de tijd tussen infectie en het zichtbaar zijn – van 14 dagen. Mogelijk dat geïnfecteerde tarwe het nog niet laat zien. Het advies is om de afrijpingsziekten nu te spuiten, als dit nog niet gebeurd is. Goede middelen in de grondwaterbeschermingsgebieden zijn o.a. : 1,5 l Adexar , 1 l Aviator Xpro of 1 l Skyway Xpro. Het middel Allegro heeft een hoog risico op uitspoeling en daarom hoge milieubelastingspunten. Controleer ook op luizen en graanhaantje. Deze geven in de meeste gevallen nog geen aanleiding een bestrijding uit te voeren. Kies er dus niet meteen voor om extra insecticiden aan de bespuiting toe te voegen.

Dit bericht is geplaatst in Loonwerkers, Teelttips. Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.