Schoon Water teelttip aardappel: start phytophthora bestrijding 2015

phytophthora aantasting: rechts levende phytophthora, duidelijk nog levende schimmelpluis op grens van bruin en groen; links blad met dode phytophthora, scherp grensvlak dood en levend blad

phytophthora aantasting: rechts levende phytophthora, duidelijk nog levende schimmelpluis op grens van bruin en groen; links blad met dode phytophthora, scherp grensvlak dood en levend blad

De aardappelen staan merendeels weer boven, wat later dan in 2014. Zodra de planten elkaar in de rij beginnen te raken (gewas 10-15 cm) is het advies te beginnen met de phytophthorabestrijding. De keuze van het middel blijft hierin belangrijk, maar het tijdstip in relatie tot het weer, groei van het gewas en de vorige bespuiting zijn nog belangrijker. Houdt daarom nooit vast aan een strak weekschema, maar speel in op de situatie van elk perceel. De voorkeur gaat uit naar preventieve bespuitingen. Voorkomen is beter en goedkoper als genezen. Zorg verder voor een goede bestrijding van aardappelopslag in de gewassen en op afvalhopen.

Middelen 2015
In grondwaterbeschermingsgebieden gaat de voorkeur uit naar geen of een beperkte toepassing van mancozeb bevattende middelen. Deze hebben een grote kans op uitspoeling naar het grondwater en hebben daarom een hoge milieubelasting. Goede alternatieven met een sterke preventieve werking zijn Revus en Orvego. De middelen zijn snel regenvast (0,5 – 1 uur). Een eenvoudig en goed schema van middelen over het seizoen zou kunnen zijn: Revus – Infinito – Ranman. Let op, toepassing van Infinito is verboden voor baldstadium BBCH 39.

Een overzicht van een aantal middelen is te zien in onderstaande tabel. Probeer steeds te kiezen voor middelen met een milieubelasting lager dan 100 mbp/ha (milieubelastingpunten per hectare). Kijk hier voor het complete overzicht van middelen tegen schimmels in aardappelen.

tabel 11

 

Dit bericht is geplaatst in Aardappelen, Loonwerkers, Teelttips met de tags . Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.