Bijeenkomst Schoon Water groep aardappelen De Kempen

Op 16 mei kwam de groep Schoon Water bijeenkomst De Kempenaardappeltelers uit de Kempen bijeen bij Van den Borne. De discussie rond actualiteiten in de teelt werd vooraf gegaan door een demonstratie van een nieuwe, 8-rijige poter met een capaciteit van 8 ton. Deze poter biedt de mogelijkheid in het veld, per perceel middelen toe te passen. Dit maatwerk maakt standaard behandelingen van poters in de schuur overbodig. Ook kunnen meststoffen gerichter toegepast worden. Dit resulteert in weerbaarder gewas dat minder vatbaar is en daarom minder bestrijdingsmiddel nodig heeft.

Niet standaard granulaat
Deelnemers vroegen zich af of standaard granulaat toegepast zou moeten worden tijdens het poten. Schoon Water adviseur Geert-Jan van Roessel was hierover helder: Pas het alleen toe als je ritnaalden en vrijlevende aaltjes aantreft. Dat biedt bescherming tijdens de begingroei. Na 6 weken is het granulaat uitgewerkt en de plant groot genoeg om goed door te groeien. Standaard toepassing van granulaat is dus niet nodig. De middelen Mocap en Nematorin scoren onvoldoende op Grondwater (208 en 140 mbp/ha bij volvelds toepassing). Zie de tipkaart aardappel.

Onkruidbestrijding
Rond de onkruidbestrijding in aardappel kwamen ook enkele vragen van de telers. Vooral de gebruiksvoorschriften op het etiket riepen vragen op, zoals de maximale doseringen, de intervallen tussen toepassingen, het maximale aantal toepassingen. Ook het groestadium van de aardappel ivm phytophthora bestrijding speelt een belangrijke rol.
Een veel toegepaste mix tegen onkruid is 0,4 kg/ha Sencor + 1 l/ha Linuron + 1,0 l/ha Challenge (totaal 28 mbp/ha voor grondwater). Let bij oppervlaktewater extra op, want Challenge heeft hogere milieubelasting voor oppervlaktewater (180 mbp/ha). Sencor mag conform het nieuwe etiket niet meer in grondwaterbeschermingsgebieden gespoten worden. Een mogelijke vervanger is Boxer of Stomp. Een alternatief is dan 2,5 l/ha Boxer ipv Sencor en Linuron wordt dan verhoogd van 1 l/ha naar 1,5 l/ha. Let met Boxer wel op bij oppervlaktewater, want de milieubelasting voor het waterleven in hoog (160 mpb/ha).

Mbp/ha = milieu belastingspunten per hectare geven het risico voor waterleven, bodemleven en grondwater weer. Een score van 100 MBP per toepassing komt overeen met de toelatingsnorm die het CTGB hanteert (zie CTGB.nl).

Phytophthora
De strategie voor 2015 tegen phytophthora begint met Revus of Orvego. We raden Curzate af. Een BOS (beslissing ondersteunend systeem) en/of apps kunnen de teler hierbij goed ondersteunen. In een volgende veldbijeenkomst komen we op het gebruik van de Phytophthora app terug. Dan vergelijken we ervaringen.

Dit bericht is geplaatst in Aardappelen, Loonwerkers met de tags , , , , . Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.