Schoon Water teelttip vollegrondsgroente: vroeg wiedeggen

Succesvol eggen: wat zijn de voordelen?
Wiedeggen is een relatief Wiedegsnelle en effectieve manier om jonge onkruiden te bestrijden, waarbij volvelds tot in de rij gewerkt kan worden. Vooral tussen zaai en opkomst is eggen heel effectief, omdat de onkruiden die door het zaaien impuls tot kiemen hebben gekregen al goed bestreden kunnen worden. Vaak hebben kiemende onkruidzaden maar weinig beweging nodig om de kieming te verstoren.

Succesvol eggen: waar moet je op letten?
Eerder was de strategie dat er geëgd werd op het moment dat er zeer jonge onkruiden in de grond te zien waren (‘witte draden’). Ervaringen van de laatste jaren suggereren nog vroeger te eggen. In de praktijk betekent dit dat er al geëgd wordt als er praktisch nog niets te zien is. Het effect van die eg-beurt is daarmee moeilijk direct waarneembaar. Toch blijkt dat deze eg-beurten erg effectief zijn. Het is daarbij heel belangrijk dat de toplaag telkens in een goede conditie is, dus los, rul en fijn genoeg om onkruiden/zaden toe te dekken. In goede staat houden van de toplaag voor een volgende eg-beurt is al voldoende reden om weer te rijden.
Door regelmatig te eggen op percelen die nog niet gezaaid zijn, ruimt u een hoop onkruid op en heeft u straks een schoon en toch los en goed zaaibaar zaaibed met veel lagere onkruiddruk en heeft u minder middel nodig.

Succesvol eggen: GPS helpt
Eggen kan met GPS gestuurde tractoren heel goed voor het planten/zaaien zodat u straks niet in de rijsporen zaait.

Benut de neerslag die er op het moment valt. Die zorgt dat de grond soepel is!

Dit bericht is geplaatst in Loonwerkers, Vollegrondsgroente met de tags , . Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.