Schoon Water teelttip aardbei: juiste hoeveelheid vocht voor weerbaar gewas

In de aardbeiteelt neemt het gebruikSchoonWater_tensiometer van zwarte folie toe. Zowel in de tunnelteelten en normaalteelten als in de eerste gekoelde teelten. De bepaling van de vochtigheid van de grond is dan lastig. Uitgedroogd gewas dat veel water krijgt, is vatbaarder voor onder andere meeldauw, en een te natte aardbeiplant krijgt weer sneller last van wortelproblemen. Voorkom stress door droogte of te veel vocht. Zo blijft de plant weerbaar en kunnen bepaalde bespuitingen achterwege blijven.
Een tensiometer kan een goed hulpmiddel zijn. Plaats de tensiometer in de plantrij. De cup moet minimaal 10 cm diep zitten, zodat de meting gedaan wordt halverwege de wortels op 10 tot 15 cm diepte.

De waarde die u aanhoudt voor een volgende druppelbeurt is afhankelijk van de grond en de plaats van de meting. Daarnaast is ook de teeltwijze een bepalende factor. Een gekoelde plant van dit voorjaar zal constanter vocht nodig hebben. Een groter wortelstelsel van de normaalteelt kan een hogere waarde tolereren. Met het huidige weer kan bevochtigd worden tot -50 à -80 mbar en starten bij -150 mbar. In normaalteelten is oplopen tot -200 mbar vaak niet zo erg, de planten kunnen het aan.
Sommige tensiometers geven de waarde in centibars en dan is de waarde -5 à -8 en starten bij -15. Plaats meerdere tensiometers op één perceel, want het is slechts een pleksgewijze meting en er kan ook nog verschil in grond zijn binnen de planting. Vooral nuttig met foliebedekking, maar waardevol in alle teelten.

Dit bericht is geplaatst in aardbei, Teelttips met de tags , , . Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.