Persbericht: Rozentelers Schoon Water van start

Sinds dit jaar doen ook rozentelers SchoonWater Karma rozen juli 2014mee aan project ‘Schoon Water voor Brabant’. Zij gaan aan de slag met mechanische onkruidbestrijding, het beslissingsondersteunende systeem QMS-boomteelt en een praktijkproef met het nieuwe middel Karma. Hiermee zorgen zij voor schoner water, bron van drinkwater in Brabant.

Karma tegen meeldauw
Het middel Karma, op basis van kalium waterstofcarbonaat, is sinds eind 2013 ook toegelaten in roos. De rozentelers doen een praktijkproef met dit middel om echte meeldauw te bestrijden. Ze testen de effectiviteit bij verschillende hoeveelheden vloeistof per hectare en vergelijken de werking van Karma met Nimrod.
De milieubelasting van Karma is bijzonder laag, zowel voor bodemleven, alsook voor grond- en oppervlaktewater. Voor de rozentelers is het middel een welkome aanvulling op het middelenpakket. De infectiedruk van echte meeldauw is doorgaans hoog en in verband met resistentiemanagement zijn de bestrijdingsmogelijkheden tot nu toe beperkt.

SchoonWater proef Karma met weerpaalQMS Boomteelt
QMS Boomteelt, een beslissingsondersteunend systeem (BOS) voor boomtelers combineert actuele weerinformatie op het bedrijf met onderzoek- en praktijkgegevens van DLV plant om bedrijfsspecifieke adviezen te kunnen geven omtrent gewasbescherming. De teler krijgt informatie over wanneer wel of niet te behandelen en informatie over actuele infectiedruk. Zo geeft het systeem bij voorbeeld aan hoe hoog de druk is van echte en valse meeldauw. Ook de komst van plaaginsecten zoals de buxusbladvlo kan per gebied voorspeld worden.

Onkruiden mechanisch te lijf
Daarnaast gaan de rozentelers aan de slag om met mechanische onkruidbestrijding de milieubelasting van hun teelt te verminderen. Een deel van de chemische onkruidbestrijding wordt vervangen door schoffelwerk. Ze passen de plantafstand aan om machinaal schoffelen mogelijk te maken. En gaan afwisselend aanaardend en afaardend schoffelen.
De groep is dit voorjaar gestart en gaat twee jaar met elkaar aan de slag om de milieubelasting van hun teelt te verlagen en topproducten te leveren.

Schoon Water voor Brabant
Schoon Water voor Brabant is een stimuleringsproject om het grond- en oppervlaktewater schoon te houden. Initiatiefnemers zijn Provincie Noord-Brabant, drinkwaterbedrijf Brabant Water, ZLTO, stichting Duinboeren en de Brabantse waterschappen. Grond- en oppervlaktewater zijn bron voor drinkwater. Loonwerkers, aardappel-, boom- en vollegrondsgroentetelers in heel Brabant doen mee aan het project. In elf grondwaterbeschermingsgebieden, doen zelfs alle gebruikers van bestrijdingsmiddelen mee: bewoners, bedrijven, landbouw, en gemeenten. Zo zorgen zij samen voor schoon drinkwater, nu en in de toekomst.

Meer informatie: Yvonne Gooijer (CLM), E ygooijer@clm.nl, T 0345 470 719

Dit bericht is geplaatst in Boomteelt, Persberichten, Rozen met de tags , . Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.