Boomtelers bekijken kappenspuit en verbeterde schoffel

Op 7 juli kwam de groep SchoonWater kappenspuit demo1boomkwekers uit Oost-Brabant bijeen om ervaringen uit te wisselen over werken met een kappenspuit om middel te besparen en doelmatiger te spuiten en om de zelf-ontwikkelde oppotwagen van een deelnemer te beoordelen. Deze vereenvoudigd het rooien en potten van bomen.

 

SchoonWater schoffelmachine met aanaarder detail

Flexibele kappen en verbeterde schoffelmachine
Schoon Water deelnemer Jan Martens demonstreerde zijn kappenspuit met flexibele kappen. Hierdoor bespaart hij aanzienlijk middel en gaat drift tegen.

De schoffel kon vanwege de regenbui een dag eerder niet gedemonstreerd worden. SchoonWater schoffelmachine met aanaarder1Deze werkt met vaste schoffels en torsiewieders. De Schoon Water deelnemer heeft een aanaarder op de schoffel gelast zodat de grond na het schoffelen mooi vlak achterblijft en de potgaten na het poten weer goed opgevuld worden. Het eerste jaar na het poten gebruikt hij alleen de schoffel om het onkruid tegen te gaan.

SchoonWater oppotwagen1Zelf gebouwde oppotwagen voor efficiënt rooien
Als derde onderdeel werd de werkwijze van het oppotten in het veld besproken en bekeken. Jan heeft zelf een oppotwagen ontwikkeld om in het veld planten efficiënt op te kunnen potten. Met deze oppotwagen kan hij 3 kub potgrond meenemen, zodat hij tijdens het oppotten niet vaak terug moet om grond bij te halen. De achterwand van de oppotwagen is hydraulisch, zodat tijdens het oppotten de potgrond naar de medewerkers toe geschoven kan worden. De oppotwagen hangt achter de tractor die over de bedden heen rijd. De tractor rijd circa 200 m per uur.

 

Dit bericht is geplaatst in Boomteelt, Resultaten met de tags , , , , . Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.