Veel belangstelling voor Schoon Water aardappel bijeenkomst bij van de Borne

Woensdagavond 25 juni was SchoonWater Clean Light UV machinehet weer druk bij van de Borne in Reusel. Schoon Water adviseurs Geert-Jan van Roessel (DLV Plant) en Peter Leendertse (CLM) namen samen met van de Borne een aantal nieuwe ontwikkelingen in de aardappelteelt door. Zo’n 40 telers en loonwerkers uit de regio waren benieuwd naar de ontwikkelingen.

Licht als schimmeldoder
Zo was de UV machine van Clean Light te zien. De machine is ontwikkeld voor prei, maar deze techniek is ook toepasbaar voor curatieve bestrijding van phythophthora. Adviseurs en telers zagen met name mogelijkheden voor deze techniek in de biologische teelt en ter bestrijding van haarden. Vanuit Schoon Water is het de bedoeling de techniek komend jaar in de praktijk verder te testen. Foto van UV machine voor schimmelbestrijding

SchoonWater belangstelling voor spuitNieuwste snufjes op de spuitmachine
In samenspraak met Geert-Jan lichtte Jacob van de Borne de nieuwste snufjes op zijn spuitmachine toe. Zijn spuit is onder andere uitgevoerd met 2 afzonderlijke tanks. Jacob heeft als het ware twee afzonderlijke veldspuiten op zijn zelfrijdender. Hierdoor kan in een werkgang bijvoorbeeld plaatsspecifiek luizenmiddel toegevoegd worden. Verder zitten er op de spuitboom gewassensoren die de gewasreflectie meten. Hierdoor kan de dosering van de fungiciden direct aangepast worden aan de zwaarte van het gewas.

Beregeningstechnieken SchoonWater beregeningsboomblijven belangrijk
Ook de nieuwe beregeningstechniek krijgt volop aandacht. In 2014 is een beregeningsboom aangeschaft. Deze heeft 1,7 keer de capaciteit van een beregeningshaspel. Bovendien wordt het water beter verdeeld in het veld. Dit zorgt voor een egalere gewasgroei.

 

 

SchoonWater aardappelsDe aardappelen in ’t veld en beperking van milieubelasting
Van de Borne doet mee aan een proef met bemestingstrappen. Door deze trappen kan hij zijn gewassensoren goed afstellen en hiermee de bijbemesting automatisch regelen.
In deze regio rond Reusel is de phytophthora druk hoog, en begon al vroeg in het seizoen. Dit betekent dat 2014 een lastig jaar wordt voor het gebruik en de milieubelasting van het water in de aardappelteelt. Er zal iets meer Curzate M ingezet gaan worden om samen met Ranman een stopwerking te realiseren. Dit heeft de afgelopen jaren ook goed gewerkt. Een goed alternatief is 0,2 Curzate partner (zonder mancozeb) + 1,2 Infinito. Deze combinatie scoort laag in MBP grondwater en heeft ook een goede stopwerking.

Dit bericht is geplaatst in Aardappelen, Loonwerkers, Maatregelen, Resultaten. Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.