Teelttip Aardappel: Phytophthora vraagt extra aandacht

Momenteel steekt op veel plaatsen phytophthora de kop op.

Phytophthora aantasting: links levende phytophthora, duidelijk nog levende schimmelpluis op grens van bruin en groen; rechts blad met dode phytophthora, scherp grensvlak dood en levend blad

Phytophthora aantasting: links levende phytophthora, duidelijk nog levende schimmelpluis op grens van bruin en groen; rechts blad met dode phytophthora, scherp grensvlak dood en levend blad

Na de vele neerslag en het warme weer van de afgelopen periode blijkt vooral in de vroegere gewassen regelmatig phytophthora voor te komen, van enkele blaadjes verspreid door het gewas tot grotere nesten met zwaardere aantasting. Soms heeft de vele neerslag niet de ruimte gegeven om op tijd te spuiten. Controleer daarom de komende tijd uw percelen zeer regelmatig, zo mogelijk elke 2 dagen. In korte tijd kan de situatie sterk veranderen.

Als er geen phytophthora aanwezig is en het is gelukt tijdig te spuiten, is het Schoon Water advies doorgaan met Revus. Wanneer er kort geleden een te ruim interval is geweest kan ook 1,2 kg Infinito ingezet worden. Bij slechts een enkel blaadje kan 1,6 kg Infinito gebruikt worden. Wanneer phytophthora van betekenis wordt gevonden, minimaal 2x een stop combi inzetten van bijvoorbeeld 1,2 l Infinito + 0,15 kg Curzate Partner. In het ras Premiere kan ook gekozen worden voor bijvoorbeeld 0,4 l Ranman Top + 1,2 l Infinito. Alle middelen en doseringen scoren groen op de tipkaart.

Loonwerker bestrijdt phytophthora in Schoon Water regio

Loonwerker bestrijdt phytophthora in Schoon Water regio

Dit bericht is geplaatst in Aardappelen, Loonwerkers, Teelttips met de tags . Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.