Teelttip aardbei: Biologische bestrijders pakken trips aan

De warmere dagen laten uitbreidingSchoon Water aardbeien op stro van de tripspopulatie zien. En in aardbeien is er geen effectieve chemische bestrijding mogelijk in de bloei. Dus worden andere zaken belangrijk.

In een teelt onder een bescherming is de inzet van biologische bestrijders effectief als tijdig gestart wordt met de inzet. Start ruim voor de bloei met inzet van de roofmijt Amblyseius cucumeris tegen 4000 zakjes per ha. Inzet van Orius majusculus (roofwants) kan ook bijdragen. Deze laatste komt ook van nature voor. Maar dan is het gebruik van deltamethrin uit den boze.

In de buitenteelt is de problematiek groter. Inzet voor de bloei is mogelijk met Vertimec Gold en deltamethrin. Beide middelen scoren ‘groen’ op de milieumeetlat, maar hebben wel een negatief effect op bestuivers en bestrijders. In een bloeiend gewas moet de beheersing komen van andere methoden. Een evenwicht in natuurlijke vijanden is daar veel lastiger. Een beheersing met kruidenextracten als Herfosec of een deelbestrijding met Calypso kan bij lagere druk de schade voorkomen. Bij hoge druk zal mogelijk wel schade aan de vrucht waargenomen worden.

Dit bericht is geplaatst in aardbei, Teelttips, Vollegrondsgroente met de tags , . Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.