Teelttip: Mais

Ook bij ooievaarsbekje niet altijd terbutylazin noodzakelijkSchoon Water CLM ooievaarsbek_maïs

Ooievaarsbekje wordt als een moeilijk onkruid ervaren in de maïsteelt. Het is te herkennen aan z’n eironde kiemlobben met ronde, iets ingezonken top.

De echte blaadjes zijn rond en hebben rondom mooie ronde lobben. Het onkruid wordt veelal bestreden door een mix te maken met een terbutylazin bevattend middel. De middelen Calaris, Gardo Gold en Akris bevatten allen terbutylazin. Binnen Schoon Water proberen we deze middelen te beperken en in de grondwaterbeschermingsgebieden geheel niet te gebruiken. De manier om dit hier te voorkomen is tijdig spuiten met een mix van Dual of Frontier. Deze beide middelen hebben een goede werking op ooievaarsbekje in een jong stadium, bij voorkeur tot maximaal kiemplant. Het advies is daarom voor percelen met te verwachten ooievaarsbek in een jong stadium van de mais te spuiten (3-blad). Bijvoorbeeld met 1,5 l Laudis + 0,8 l Dual Gold + 0,6 l Samson. Bij een vroege bespuiting, wanneer de onkruiden nog relatief klein zijn, kan de dosering aan contactmiddel wat verlaagd worden en de dosering bodemherbiciden (Dual of Frontier) wat ruimer aanhouden (0,7-1,0 l) voor een goede nawerking.

Dit bericht is geplaatst in Loonwerkers, Teelttips met de tags , , , . Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.