Bezem door de middelenkast: aardbeienteelt (persbericht)

GewasbeschermingsmiddelenVorig jaar hebben 100 Zundertse boomtelers ruim 1000 kilo niet meer toegelaten gewasbeschermingsmiddelen ingeleverd bij de gemeentelijke milieustraat. Vanwege dit succes kunnen aardbeientelers in gemeenten Zundert, Rucphen, Breda en Etten-Leur zich nu ook opgeven voor ‘Bezem door de middelenkast’. Waterschap Brabantse Delta heeft CLM gevraagd dit project uit te voeren in het kader van het project ‘Schoon Water voor Brabant’. Adviseurs van Handelsonderneming Klep of CLTV Zundert bezoeken de telers.

Gewasbeschermingsmiddelen
Voor een teler is het lastig om op de hoogte te blijven van alle veranderingen rondom toelating en toepassingeisen van gewasbeschermingsmiddelen. Niet-toegelaten middelen, restanten en verouderde middelen blijven daardoor regelmatig in de teler zijn middelenkast staan. Gebruik van verouderde, verboden middelen of lekkage van oude verpakkingen kan leiden tot een hoge milieubelasting van oppervlakte- en grondwater. Een aantal telers stelt het opschonen van de middelenkast regelmatig uit, mede omdat niet altijd duidelijk is op welke manier zij de middelen verantwoord af kunnen voeren. Dit is een ongewenste situatie.

MiddelenkastBezem door de middelenkast
Om deze situatie te verbeteren heeft Waterschap Brabantse Delta CLM gevraagd om deze bezemactie voor aardbeientelers op te zetten. Hoe werkt Bezem door de middelenkast precies? Na aanmelding komt een adviseur van Klep of CLTV Zundert op bezoek bij de teler. Op zijn laptop heeft een adviseur de CLM-bezemtool staan. Dit programma geeft aan welke middelen nog wel of niet toegelaten zijn in Nederland. Als alle middelen die de teler bezit ingevoerd zijn, voert de teler niet meer toegelaten middelen af naar de milieustraat. De adviseur schrijft het aantal kilogram middel op een ‘Schoon Water’ Bezembon. Met deze Bezembon heeft de teler toegang tot de milieustraat. De teler kan anoniem een kosteloos meedoen aan deze actie.

Aanmelden?
Wilt u kosteloos en anoniem meedoen aan de bezemactie? Aardbeientelers binnen de gemeenten Breda, Etten-Leur, Rucphen en Zundert kunnen zich tot 1 maart 2014 telefonisch aanmelden bij:

  • CLTV Zundert, tel.: 076-5972241
  • Handelsonderneming Klep, tel.: 076-5012831

Download het persbericht Bezem door de middelenkast: aardbeienteelt (pdf)

Dit bericht is geplaatst in Gemeenten, Vollegrondsgroente. Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.