Luisbestrijding aardappelen: spuiten pas nodig bij voldoende luizen

AardappelakkerOm de verschijnselen van toprol te voorkomen mogen vooral in de periode rondom half juni geen aardappeltopluizen in consumptieaardappelen aanwezig zijn. Uit o.a. de gegevens van de NAK blijkt dat deze luizensoort op dit moment niet of gering voorkomt. Een standaardbespuiting tegen toprol is dus nog niet nodig. In de consumptie-teelten kan gewacht worden totdat meer luizen in het gewas gaan voorkomen.

Om de kans op resistentie-ontwikkeling zo klein mogelijk te houden is het advies bij meerdere toepassingen van breedwerkende middelen deze qua chemische groep af te wisselen. Zie hiervoor ook onderstaande tabel.
De keuze van het middel is onder andere afhankelijk van de aanwezigheid van coloradokevers. Mochten deze niet aanwezig zijn dan is Teppeki een goede keuze. Dit middel scoort 1 milieubelastingspunt en spaart de natuurlijke vijanden.
Bij eerder gebruikte middelen geldt: Actara behoort tot de groep van neo-nicotinoïden, Vydate tot de carbamaten.

Luisbestrijding-aardappelen-tabel

  • Actara is na opkomst van de aardappelen alleen toegestaan ná de bloei van het gewas. Bovendien gelden er extra eisen ten aanzien van driftreductie: alleen toepassen met luchtondersteuning óf boomhoogte maximaal 40 cm gecombineerd met een dopafstand van 25 cm. Daarnaast geldt een wachttijd voor nateelt van een “bijen aantrekkelijk gewas” van minimaal 3,5 maand (o.a. bloembollen).
  • Ook Plenum heeft restricties t.a.v. bijen: niet toepassen in bloeiende gewassen of als bijen actief foerageren.
  • Bij gebruik van minerale virusolie is de mengvolgorde: fungicide/insecticide/virusolie.
Dit bericht is geplaatst in Aardappelen, Loonwerkers, Maatregelen, Teelttips. Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.