Knolbehandeling aardappelen
Het is alleen zinvol een knolbehandling bij consumptieaardappelen uit te voeren als er daadwerkelijk rhizoctonia op de knollen zit.
- Zijn de knollen schoon?
- Is de rhizoctonia index lager dan 10?
Dan hoeven de knollen niet behandeld te worden.
Dit is eenvoudig te zien door de knollen te wassen. Rhizoctonia kenmerkt zich door de aanwezigheid van pikzwarte sclerotiën op de knol die niet weggaan bij het wassen.
Alleen als op het pootgoed rhizoctonia aantasting aanwezig is, is het zinvol om de knollen voor het poten te behandelen. Bij een pootgoedhoeveelheid van 2 ton/ha levert een uitgespaarde behandeling € 50/ha op!
Rhizoctonia op de pootgoedknol kan, zeker bij vroeg poten in koude grond, zorgen voor een slechte opkomst, groeischeuren, een mindere sortering en een lagere opbrengst.
Een knolbehandeling kan met vloeibare middelen met een schijfvernevelaar, bijvoorbeeld met:
- 0,25 ltr/ton Maxim 100 FS
- 1 ltr/ton Moncereen vloeibaar of
- 0,2 ltr/ton Monarch
In de praktijk wordt vaak gekozen voor een poederapparaat op de aardappelpoter. Hier wordt 2 kg/ton Moncereen droogontsmetter of 1,5 kg/ton Symphonie voor gebruikt.
Let op: Symphonie is alleen toegelaten voor consumptieteelt en niet toegelaten in grondwaterbeschermingsgebieden. Zowel Moncereen als Symphonie scoren laag in milieubelastingspunten voor grondwater bij een normaal organisch stofgehalte. Bij een organisch stof percentage van <1,5% scoren Symphonie en Monarch wel hoog!