Aardappelen: Phytophthorabestrijding

Op veel percelen komen de aardappelen boven. Start met de phytophthorabestrijding als de aardappelen 10 tot 15 cm groot zijn. Zorg ervoor dat het gewas beschermd wordt voordat er een regenperiode aankomt.

Spuit echter niet volgens de ‘kalender’, maar bekijk steeds kritisch of een bespuiting kan worden uitgesteld. Bij een enkele infectieuze dag, gevolgd door dagen met veel zonlicht krijgt de schimmel nog weinig kansen. Hier kunnen dan ruimere intervallen aangehouden worden. Raadpleeg hiervoor bijvoorbeeld www.alphi.nl. Hier kan op een eenvoudige manier geheel kosteloos een phytophthora waarschuwingssysteem geraadpleegd worden. Doe hier uw voordeel mee!

In de eerste periode vanaf opkomst hebben dan o.a. de middelen 0,6 l/ha Revus en 0,8 l/ha Orvego een goede plaats. Dit zijn midden met een curatieve werking en een goede preventieve werking. De aandroogtijd van deze middelen bedraagt 0,5 tot 1 uur en de regenvastheid is goed. Mancozebhoudende middelen zoals Curzate, Valbon en Acrobat DF hebben een hogere milieubelasting voor grondwater en zijn daarom niet gewenst. Deze zijn ook duidelijk minder regenvast en hebben een beduidend langere aandroogtijd.

Dit bericht is geplaatst in Aardappelen met de tags , . Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.