Tarwe: Wel of geen vroege ziektebestrijding

Bij het begin van de gewasstrekking wordt veelvuldig een ziektebestrijding uitgevoerd. Uit meerjarig onderzoek blijkt dit lang niet alle jaren rendabel te zijn. Het gaat hierbij vooral om Septoria Tritice. Momenteel komt nog weinig Septoria voor, ondanks de vochtige maar koude omstandigheden. Verder kan gele roest en meeldauw voorkomen (vooral lichte grond). Wanneer Septoria of meeldauw naar de hogere bladeren uitbreid is een bespuiting noodzakelijk. Bij gele roest dient bij waarneming direct een bespuiting uitgevoerd te worden. De gevoeligheid voor ziekten is mede afhankelijk van het ras. In een gezond gewas preventief spuiten brengt alleen extra kosten met zich mee. Tabasco en Julius zijn weinig gevoelig. Tataros is vooral gevoelig voor Septoria en meeldauw.

Goede middelen tegen Septoria en gele roest zijn Opus Team (1-1,5 ltr), Venture (1-1,5 ltr). Skyway Xpro en Aviator Xpro zijn ook goed tegen meeldauw, maar scoren slechter in mbp’s voor oppervlaktewater. Voor specifiek meeldauw kan ook Corbel (1 ltr) of Mildin (0,75 ltr) ingezet worden. Vermijd middelen als Alegro (Plus) of Fandango, deze zijn slechter voor het grondwater of oppervlaktewater.

Dit bericht is geplaatst in Teelttips. Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.