Teelttips knolbehandeling tegen rhizoctonia: bespaar geld!

Wanneer is knolbehandeling zinvol bij consumptieaardappelen. En wanneer, hoe en met welk soort middelen voert u de knolbehandeling het beste uit. Lees ook meer over een experiment met een bacteriepreparaat.Het is alleen zinvol om een knolbehandling bij consumptieaardappelen uit te voeren als daadwerkelijk rhizoctonia op de knollen zit.

    • Zijn de knollen schoon?
    • Of zit de rhizoctonia-index onder de 10?
     Dit is eenvoudig te zien door de knollen te wassen. Rhizoctonia kenmerkt zich door de aanwezigheid van pikzwarte sclerotiën op de knol.

Dan hoeven de knollen niet behandeld te worden. Bij een pootgoedhoeveelheid van 2 ton/ha levert dit een besparing van € 50 €/ha op!

Is het pootgoed aangetast met rhizoctonia? Dan is het zinvol om de knollen voor het poten te behandelen. Zeker bij vroeg poten in koude grond, kan Rhizoctonia op de pootgoedknol zorgen voor:

    • een slechte opkomst
    • groeischeuren
    • een mindere sortering en
    • een lagere opbrengst

Een knolbehandeling kan uitgevoerd met vloeibare middelen met een schijfvernevelaar. Bijvoorbeeld 0,25l/ton Maxim 100 FS, 1 tr/ton Moncereen vloeibaar of 0,2 ltr/ton Monarch.

In de praktijk wordt vaak gekozen voor een poederapparaat op de aardappelpoter. Hier wordt 2 kg/ton Moncereen droogontsmetter of 1,5 kg/ton Symphonie voor gebruikt. Symphonie is alleen toegelaten voor consumptieteelt en NIET toegelaten in grondwaterbeschermingsgebieden. Zowel Moncereen als Symphonie scoren laag in milieubelastingspunten voor grondwater bij een normaal organisch stofgehalte. (Bij een organisch stof percentage minder dan 1,5% scoort Symphonie net als Monarch wel hoog!)

In 2012 gaan we bij enkele telers ervaring opdoen met bacteriepreparaat Proradix Agro. Dit is een plantversterker, toegediend tijdens het poten. Hierdoor zou de weerstand van de plant tegen bijvoorbeeld rhizoctonia moeten toenemen. In 2012 bekijken we het perceel waar dit middel is toegepast.

Dit bericht is geplaatst in Aardappelen, Teelttips. Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.