Boomteelt: Onkruidbestrijding, nog niet nodig

Het lijkt koud genoeg om met Chloor-IPC te spuiten. Toch is het raadzaam om dit nu nog niet te doen. Veel gewassen en vooral coniferen zijn nog niet genoeg afgehard. Onkruid dat nu tussen de planten staat groeit traag en geeft weinig tot geen schade aan de planten. Een bespuiting vroeg in de winter zorgt ervoor dat je aan het einde van de winter nogmaals moet spuiten. Als spuiten toch nodig is, wacht dan tot januari, februari met de Chloor-IPC bespuiting.

Spuit je in januari/februari met Chloor-IPC? Voeg dan voor het bestaande onkruid Kerb toe. Voor een start van het voorjaar met een schoon perceel. Bij zandgronden (doorgaans met een laag gehalte organische stof) is een dosering van 2 liter Chloor-IPC plus 1,5 kg Kerb per ha voldoende.

Onkruiden die nu aanwezig zijn en niet met Kerb te bestrijden, kunnen het beste mechanisch verwijderd worden. Eventueel met een kappenspuit en een middel dat het betreffende onkruid aanpakt. Let op: Kerb werkt bijvoorbeeld niet op akkerviooltje, dovenetel, kamillesoorten en andere. Voor een compleet overzicht raadpleeg de gevoeligheidstabel van onkruiden voor Kerb.

Kerb en Chloor-IPC hebben beiden een lage milieubelasting voor het grondwater.
Gebruik Basta en Finale liever niet, deze hebben beide een hoge milieubelasting. Roundup daarentegen kan wel gebruikt worden.

Dit bericht is geplaatst in Boomteelt, Teelttips met de tags , . Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.