Algemeen: Voorkomen puntemissie bij winterklaar maken spuit is eenvoudig

Het spuitseizoen zit erop. Veel loonwerkers en zelfspuiters maken de spuit winterklaar. Naast het zichtbare vuil zitten er ook (onzichtbare) resten van gewasbeschermingsmiddelen op de spuit. En dit leidt tot flinke vervuiling van het oppervlaktewater leiden, als het schoonmaken niet correct gebeurt. Echter, dit is eenvoudig te voorkomen!

Als het waswater van het schoonmaken van de buitenkant van de spuit in het oppervlaktewater terecht komt, kan dit leiden tot een flinke overschrijding van de emissienorm. Dit voorkomt u door de spuit op het perceel te reinigen. Op een ruime afstand van de sloot: minimaal 5 meter.

Reinigt u de spuit op het erf? Vang dan het waswater op. De olieafscheider op de spuitplaats haalt de middelen niet uit het water. Ook in de rioolwaterzuivering gebeurt dit niet.

Het waswater kan wel op het perceel worden uitgereden. En er bestaan er diverse zuiveringssystemen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een biofilter of een Phytobac.

Het voordeel van het nauwkeurig schoonmaken van de spuit is meer dan alleen milieuvoordeel. Het is ook belangrijk voor het behoud van het middelenpakket.

Kijk op www.schonemaas.org voor:

  • praktische tips bij het intern
  • en extern reinigen van de veldspuit
  • meer informatie over zuiveringssystemen
Dit bericht is geplaatst in Teelttips met de tags , . Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.