Vollegrond: Meer organische stof, een betere afbraak van bestrijdingsmiddelen

Laat deze periode de percelen bemonsteren die u komend voorjaar gaat inplanten. Kijk in deze analyse niet alleen naar de hoofdelementen NPK en Magnesium maar bekijk ook goed of u moet bekalken en hoeveel organische stof u aan moet voeren.

Een goede organische stof balans is belangrijk. Hoe meer organische stof in de grond, hoe hoger de CEC (Cation Exchange Capacity) waarde. Hiermee vergroot je de bufferende waarde van de grond. Tevens levert organische stof stikstof over een lange periode waardoor deze minder uitspoelt dan stikstof uit bijvoorbeeld kunstmest. Indien u nog ruimte heeft in uw bemestingsplan laat dan nog dit jaar compost komen om de organische stof te verhogen.

Naast het feit dat organische stof ervoor zorgt dat voedingsstoffen gebufferd zijn, zorgt het ook voor een goed bodemleven. Deze combinatie van een gezond bodemleven en bufferende werking zorgt voor minder ziektedruk en voor een betere afbraak van bestrijdingsmiddelen in de grond. Bijvoorbeeld Linuron geeft bij meer dan 3% organische stof in de grond minder milieubelasting voor het grondwater daar waar het bij een lager organisch stof gehalte en een najaarsbespuiting al snel 160 milieubelastingspunten geeft. Bestrijdingsmiddelen die in de bodem afgebroken worden, kunnen uiteraard niet richting het grondwater uitspoelen!

Verreken de organische stof aanvoer en bekalking in uw mestboekhouding en in uw bemestingsplan voor komend jaar.

Dit bericht is geplaatst in Teelttips met de tags . Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.