Boomteelt: Voorkom puntlozingen bij reinigen van uw spuit

Indien u uw spuitapparatuur nog niet gereinigd en vorstvrij gestald heeft is dit een mooi moment om dit alsnog te doen.

Reinig de tank, pomp, leidingen en doppen grondig met bijvoorbeeld Primaclean. Deze oplossing moet gedurende 20 minuten rondgepompt worden terwijl men de doppen af en toe laat spuiten. Draai filters en doppen zonodig los bij het aftappen. Reinig ze en spoel ze na. Zorg bij het schoonmaken van de veldspuit en de doppen dat het reinigingswater niet geloosd wordt op het oppervlaktewater, riool, slibvanger of op één punt in het land! Diffuus verdelen over het land of opvangen in een tank of biofilter zijn mogelijkheden.

Voor een effectieve bespuiting is het belangrijk dat spuitdoppen de juiste hoeveelheid middel afgeven. Verstopte doppen zorgen voor een te lage afgifte, waardoor de effectiviteit van de bespuiting omlaag gaat. Dit geldt vooral bij het toepassen van lage doseringen in de onkruidbestrijding. Controleer het spuitbeeld bij de juiste hoogte van de spuitboom. Zorg ook dat de juiste driftreducerende doppen op de spuit aanwezig zijn. Voor een bodemherbicide zoals Linuron heeft u 90% driftreducerende doppen nodig. Bijvoorbeeld de Agrotop Airmix AM 11004 en de Teejet AIXR 11004 voldoen hieraan. Voor Chloor-IPC heeft u minimaal 50% driftreducerende doppen nodig. De genoemde doppen voldoen daar uiteraard ook aan.

Ook voor Schoon Water is zowel een schone spuit als het gebruik van de juiste doppen van belang.

Het winterklaar maken van de veldspuit is ook een goed moment om de spuitpomp en het olieniveau daarvan te controleren. Bekijk ook alvast of uw veldspuit weer toe is aan de driejaarlijkse SKL keuring. Als dit zo is, maak dan tijdig een afspraak zodat u met een schone en gekeurde spuitmachine het nieuwe seizoen in gaat.

Wij wensen u prettige feestdagen!

Dit bericht is geplaatst in Boomteelt, Teelttips met de tags , , . Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.