Bladschimmels in suikerbieten: eerst controleren dan pas spuiten

In het zuiden is op enkele plaatsen Cercospora gevonden.
De weersomstandigheden zijn afgelopen week vrij gunstig geweest voor infectie, maar door het koele weer valt het aantal gevonden percelen nog mee. Cercospora breidt het snelst uit met warm en vochtig weer. We adviseren daarom niet direct een bespuiting uit te voeren maar uw gewas wel te controleren. Vooral als uw bieten op een perceel staan waar aangrenzend vorig jaar bieten stonden is de infectiedruk hoog door de verse sporen van afgelopen jaar. Controleer daarom juist op deze grensstroken, daar vindt u een infectie het eerst. Ook bij een vruchtwisseling van minder dan 1 op 4 is de kans op infectie groter.

Ramularia of veel meeldauw kan ook een reden zijn voor een bestrijding. Let goed op het onderscheid: Cercospora heeft ronde vlekjes met een donkere (roodachtige) rand met een wit hart waarin sporen te vinden zijn (met loep), Ramularia maakt grillige vlekken.

Bestrijding is mogelijk met 1 ltr Opus Team, 0,4 ltr Score (werkt niet op meeldauw), 0,25-0,35 ltr Sphere of 1 ltr Spyrale. Het middel Allegro wordt sterk afgeraden vanwege de hoge milieubelasting en het is bovendien veel duurder. Wanneer de bestrijding nog uitgesteld kan worden tot in augustus kunt u mogelijk ook met 1 bespuiting toe. De kosten bedragen ca. 30 euro/ha per keer. Spuit op een droog gewas. De aandroogtijd is ca. 1 uur.

Dit bericht is geplaatst in Teelttips, Vollegrondsgroente met de tags , . Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.