Aardappelen: Alternaria

Alternaria in aardappelen is moeilijk te herkennen. Vaak wordt het verward met beschadiging of vlekjes in een afrijpend gewas. De volgende afbeeldingen laten beide vormen zien:

Alternaria alternata                                            Alternaria solani

Alternaria alternata treedt op na beschadigingen en groeistoornissen. Alternaria solani komt vooral voor in een afrijpend gewas verzwakt door stikstof-, magnesium- of mangaangebrek. Bij wisselend warm weer en enkele momenten met neerslag kan het zich snel uitbreiden. Bestrijding van Alternaria solani is goed mogelijk met specifieke middelen.

Bij gevoelige rassen (Bintje, Markies, Felsina, Ramos en Agria) is het daarom vooral na de bloei belangrijk om bij een beginnende aantasting het gewas preventief te beschermen met Signum of Amistar. Dit is vanaf half juli. Spuit met een interval van 2-3 weken tot eind augustus. (totaal 2-3 bespuitingen). De middelen kunnen gemengd verspoten worden met phytophthora middelen.

Dit bericht is geplaatst in Aardappelen, Teelttips met de tags . Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.