Wintertarwe: bestrijding meeldauw niet altijd nodig

Door de hoge temperaturen en de droogte kan in enkele percelen wintertarwe meeldauw voorkomen, en soms ook de eerste vlekjes roest. Wanneer nog een bespuiting uitgevoerd moet worden tegen onkruid of voor groeiregulatie kan hieraan eventueel een fungicide toegevoegd worden.
Controleer echter eerst uw gewas! Op zwaardere gronden speelt meeldauw minder snel. Ook de rasgevoeligheid speelt een rol. Bij een niet gevoelig ras zal niet zo snel uitbreiding plaatsvinden en is een bestrijding minder snel nodig.

Het criterium voor meeldauw is aantasting vanaf 3e blad van boven. Rassen als Lincoln, Carenius, Tabasco en Bristol hebben allemaal goede scores voor de ziekteresistentie. Hier is een bestrijding niet snel rendabel. Wanneer toch meeldauw van betekenis voorkomt kan het beste gespoten worden met 1 liter Corbel. Deze heeft een goede werking tegen meeldauw en een redelijke nevenwerking tegen roest. Ook 0,75 liter Mildin is mogelijk, dit middel werkt nog sterker tegen meeldauw. Septoria speelt momenteel niet, deze heeft vochtige omstandigheden nodig.

Dit bericht is geplaatst in Teelttips met de tags , . Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.