Boomteelt: bemesting, containerteelt en vollegrondsteelt

Containerteelt
De komende periode moet u goed nadenken over de bemesting die u toevoegt bij oppottingen. De meeste gewassen zullen in rust gaan en daarbij geen tot weinig voeding vragen. Een teveel aan bemesting zal uit de pot spoelen. En bij open containervelden in het grondwater verdwijnen.

Voegt u een gecoate meststof toe? Dan is het raadzaam om de startmeststof zoals PG-Mix in deze periode achterwege te laten. Gecoate meststoffen geven namelijk voeding af zodra deze in de potgrond gemengd zijn. Osmocote Exact Protect 12-14M is een uitzondering: deze geeft de eerste drie maanden bijna geen voeding af.

Gaat u de komende maanden planten die in de kas blijven staan oppotten met potgrond gemengd met een standaard gecoate meststof? Doseer een 12 maands product dan niet hoger dan 2 gram per liter potinhoud. Denk ook goed na over hoe u de sporenelementen het komende jaar bij de plant wil krijgen.

Vollegrond
Laat de komende periode uw percelen bemonsteren. Kijk in deze analyse niet alleen naar de hoofdelementen NPK en magnesium. Bekijk ook goed of u moet bekalken. En hoeveel organische stof u aan moet voeren.

Een goede organische stof balans is belangrijk. Hoe meer organische stof in de grond, hoe hoger de CEC-waarde (Cation Exchange Capacity). Hiermee vergroot u de bufferende waarde van de grond vergroot. Ook komt de stikstof uit organische stof over een langere periode beschikbaar. De stikstof is daardoor minder gevoelig voor uitspoeling dan bijvoorbeeld stikstof uit kunstmest. Verreken de aanvoer van organische stof en bekalking in uw bemestingsplan.

Dit bericht is geplaatst in Boomteelt, Teelttips met de tags , , . Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.