Maïs: haagwindebestrijding met onderbladbespuiting

Onderbladbespuiting
Op diverse percelen blijkt haagwinde een hardnekkig onkruid. Na de eerste bespuiting komt deze vrijwel altijd terug, omdat de plant voldoende reserve heeft in de wortelstokken om weer aan te groeien. Als de maïs 50 cm tot 1 m hoog is en de haagwinde in de maïs begint te klimmen is er veel blad beschikbaar om de haagwinde goed te raken. Dit kan het best met een onderbladbespuiting met rugspuit, kappenspuit of aangepaste veldspuit met verlaagd uitgevoerde doppen.
De volgende middelen bestrijden haagwinde effectief en geven een aanvaardbare belasting voor het grondwater:

Loonwerkertarieven voor uitvoering zijn:
Volveldsbespuiting minimaal 30€/ha
Onderbladbespuiting minimaal 40€/ha (prijs sterk afhankelijk van de soort en capaciteit machine)

Bij een tweede bespuiting (ongeveer 14 dgn na de eerste bespuiting) met Kart geeft een gerichte bespuiting een beter bestrijdingsresultaat dan een volveldsbespuiting. De doorgegroeide haagwinde wordt dan beter geraakt. Kart heeft geen rasbeperking en door de combinatie van 2 werkzame stoffen een bredere werking tegen onkruiden.

Rugspuit
De rugspuit is heel goed toepasbaar als het over een beperkte oppervlakte gaat. Voordeel is dat er vrijwel geen middelkosten zijn. Wel is het belangrijk goed te inventariseren waar u moet zijn. Let wel, het is een ”preventieve” bestrijding. Door bij kleine aantallen ieder jaar weg te spuiten, voorkomt u uitbreiding en noodzaak voor een volveldsbespuiting. Voor veel veel bedrijven is dit een routineklus.

Voor de rugspuit gelden de volgende doseringen (afmeten met wegwerpspuitje van geneesmiddelen)

  • Starane, 30 ml /10 liter water = 1,08 € per 10 liter
  • Primus, 2 ml/10 liter water = 0,55 € per 10 liter
  • Kart, 20 ml/10 liter water = 0,56 € per 10 liter

Conclusie
Bij gebruik van de rugspuit zijn milieubelasting en middelkosten zeer beperkt. De arbeid die het kost, is afhankelijk van de mate van onkruiddruk. Bij een jaarlijkse rondgang langs de perceelranden blijkt dit goed uitvoerbaar.

Dit bericht is geplaatst in Teelttips met de tags , , , . Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.