Algemeen: Pleksgewijze onkruidbestrijding in grasland spaart geld en verhoogt opbrengst

Opbrengstderving door groeiremming
Resultaat van de bespuitingen dit voorjaar was goed. Het maaimoment was later dan gemiddeld. De werking van de middelen kwam daardoor volledig tot z’n recht. Echter veel veehouders constateerden dat de grasopbrengst van de bespoten percelen duidelijk minder was! De groeiremming van de middelen is nog versterkt door de koude nachten en de droge omstandigheden. Als een groeiremming duidelijk opvalt heb je het al gauw over opbrengstderving van 20 tot 30%. Dat betekent een opbrengstderving van bijvoorbeeld:
20 ha gespoten x 3000 kgds/ha x 20% remming x 9 €ct/kgds = 1080 €.

Bedenk dus goed of een volveldsbespuiting wel nodig is, als u op de portemonnee wilt letten! Een pleksgewijze bespuiting scheelt niet alleen in middelkosten, maar geeft ook een betere grasopbrengst.

Middelkeuze
Als een bespuiting nodig is, kies dan voor een middel dat het grondwater niet hoog belast. MCPA scoort hierin erg slecht! Dit kunt u zien in onderstaande tabel met vergelijkingen van veelgebruikte middelencombinaties. Let wel, onder gunstige omstandigheden, kunt u 20-30% lagere doseringen aanhouden.

**MBP= milieubelastingspunten (grond: 1,5 tot 3% org stof toepassing: 1 mrt t/m 31 aug)
< 10 voor waterleven = goed
< 100 voor bodemleven = goed
< 100 voor grondwater = goed

Pleksgewijze bespuiting ridderzuring
Tegen ridderzuring kan bijvoorbeeld goed een pleksgewijze behandeling plaatsvinden, omdat er maar enkele planten in het perceel staan.

Toepasbare middelen voor ridderzuring

**MBP= milieubelastingspunten (grond: 1,5 tot 3% org stof toepassing: 1 mrt t/m 31 aug)
< 10 voor waterleven = goed
< 100 voor bodemleven = goed
< 100 voor grondwater = goed

Bij het gebruik van een rugspuit zijn de middelkosten laag en zijn er ook weinig milieu belastingspunten. Mecoprop moet zeker niet volvelds ingezet worden, want het geeft zowel een duidelijke groeiremming als ook een aanzienlijk belasting van het grondwater.

Bij het spuiten met de rugspuit is arbeid fysiek en financieel de grootste kostenpost. Bij een beperkt aantal planten blijkt het goed uitvoerbaar.

Dit bericht is geplaatst in Teelttips met de tags . Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.