Brabant Water

Brabant Water levert water van topkwaliteit tegen een zo laag mogelijke prijs. Ook in de toekomst willen wij die garantie graag afgeven. In Noord-Brabant wordt drinkwater van grondwater gemaakt. Helaas treffen we daar steeds vaker bestrijdingsmiddelen in aan. Vervuild grondwater leidt niet meteen tot slecht drinkwater. We kunnen met moderne technieken verontreiniging uit het grondwater zuiveren. Zulke zuiveringsprocessen zijn ingewikkeld en tijdrovend. En ze kosten veel geld. Dat voelt iedereen in Noord-Brabant in zijn portemonnee.

Voorkomen is beter dan genezen
Bescherming van onze bronnen is dus heel belangrijk. Met de actie ‘Schoon Water voor Brabant’ hebben we bewust ingezet op preventie. We doen dat niet door scherpere regelgeving van rijk en provincie te vragen. Met ‘Schoon Water’ willen we juist stimuleren dat mensen vrijwillig aan de slag gaan om milieuvriendelijke alternatieven te vinden. Daarbij proberen we ze met raad én daad bij te staan.

Elf gebieden
De provincie heeft kwetsbare gebieden aangewezen. Tot nu toe zijn we in elf daarvan actief aan de slag gegaan. Het gaat om Waalwijk, Helvoirt, Nuland, Macharen, Vessem, Budel, Roosendaal, Bergen op Zoom, Alsterweg, Helmond en Lith. Het project loopt sinds 2001 en breidt gestaag uit. De resultaten zijn positief. Het aantal schadelijke middelen is fors teruggebracht. Maar ook de grote betrokkenheid is heel bemoedigend.

Iedereen doet mee
‘Schoon Water’ richt zich niet alleen op agrariërs. Ook gemeenten en bedrijven worden benaderd. Zelfs bewoners in de kwetsbare gebieden dragen hun steentje bij. Dit ‘vier-sporenbeleid’ blijkt goed te werken. Het bewustzijn over grondwaterbescherming is op alle fronten toegenomen.

Website: www.brabantwater.nl

Reacties zijn gesloten.